Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Rewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę.

Składniki:

filety z kurczaka 2 sztuki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka
szpinak mrożony 200 gramów
czosnek ząbki 2 sztuki
masło 82% 1 łyżka
szczypiorek 0.5 pęczka
słonecznik ziarna 2 łyżki
żółty ser 200 gramów
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy plasterki sera oraz rozkładamy szpinak. Całość zwijamy w ciasny rulon, obsypujemy przyprawą do mięsa oraz ziarnami słonecznika.

Roladki układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię i zrumienić górę mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak