Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • przyprawa do mięs

    1 łyżeczka
  • szpinak mrożony

    200 gramów
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • słonecznik ziarna

    2 łyżki
  • żółty ser

    200 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy plasterki sera oraz rozkładamy szpinak. Całość zwijamy w ciasny rulon, obsypujemy przyprawą do mięsa oraz ziarnami słonecznika.

Roladki układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię i zrumienić górę mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat