Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka na kaszy, czyli moja wersja pilaw
Przepis na:
- pilaw z kurczakiem
- pieczone pałki kurczaka
- obiad z kaszą jęczmienną
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Pałki umyj, osusz i natrzyj przyprawą do kurczaka. Obsmaż równomiernie na rozgrzanym oleju, nasepnie zdejmij z patelni.
3. Warzywa oczyść, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tym samym oleju, na którym były smażone pałki.
4. Kaszę wymieszaj z podsmażonymi warzywami, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż pałki.
5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut. W trakcie pieczenia całość polewaj bulionem (kostkę rozrób w około 300 ml wody). Przed podaniem całość posyp posiekaną natką pietruszki.