Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką

5.0
(469)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli poszukujecie pomysłu na dzisiejszy obiad - udka z kurczaka z piekarnika sprawdzą się idealnie. Do tego ulubiona surówka, pieczone lub gotowane ziemniaczki i gotowe!

Jeśli uwielbiacie przepisy z dodatkiem drobiu - koniecznie sprawdźcie je wszystkie w serwisie Doradca Smaku!

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki
olej do polania
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką

  • Pieczone udka z kurczaka z surówką i ziemniaczkami
  • Prosty przepis na obiad
  • Obiad dla całej rodziny

Kroki postępowania

1

Myjemy udka. Z samego rana doprawiamy je takimi przyprawami jak: zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do potraw Kucharek, papryka ostra mielona. Można użyć do tego celu odrobiny oleju aby łatwiej rozprowadzić przyprawy po całości. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 1 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
2

Na dużej blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na to kładziemy udka. (Można piec również bez papieru ale dzięki niemu łatwiej jest potem umyć blaszkę). Przed samym pieczeniem można jeszcze udka posypać przyprawami.

Krok 2 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
3
Po wierzchu polewamy udka olejem.
Krok 3 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
4

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, potem stopniowo zmniejszamy temperaturę (zależy od piekarnika), aby udka za mocno się nie przypiekły. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę. 

Krok 4 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
5

Po upieczeniu można zostawić udka w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Skórka robi się wówczas bardziej chrupiąca. Ja podaję około 15 minut po upieczeniu.

Krok 5 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
6
Podajemy na gorąco. Propozycja np. z młodymi ziemniakami, sosem i mizerią z ogórków.
Krok 6 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto

Udka z kurczaka to danie, które praktycznie robi, a raczej piecze się samo. Wystarczy jedynie oczyszczone udka, zamarynować w oleju i ulubionych ziołach. To dzięki marynacie udka pieczone w piekarniku będą aromatyczne, soczyste i co najważniejsze - chrupiące! Przepisy na dania z drobiu znajdziecie w serwisie kulinarnym Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 24.03.2021 20:38
Wyborne:-)
superdziewczyna 12.05.2016 13:00
Ja też lubię takie duże.... mmm.... :) pzdr! he he
superdziewczyna 12.05.2016 12:58
To prawda Seba! Próbowałam i są wyśmienite :) Pozdrawiam i całuję wszystkich użytkowników serwisu :)
Motorek 21.06.2014 08:56
smaczne udko
Seba 18.06.2014 07:52
bardzo dobre
Ela15 29.05.2014 09:45
super wyglądają
stef 26.05.2014 18:44
Mega apetyczne!
IZABELA29 26.05.2014 16:45
lubię takie
Lidzia 26.05.2014 15:10
Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku - pyszne.
Wafelek2601 26.05.2014 14:24
Takie udka mogę jeść codziennie
Megg 26.05.2014 12:13
uwielbiam takie pieczone udka, pychotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak