Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką
- Pieczone udka z kurczaka z surówką i ziemniaczkami
- Prosty przepis na obiad
- Obiad dla całej rodziny
Kroki postępowania
Myjemy udka. Z samego rana doprawiamy je takimi przyprawami jak: zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do potraw Kucharek, papryka ostra mielona. Można użyć do tego celu odrobiny oleju aby łatwiej rozprowadzić przyprawy po całości. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Na dużej blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na to kładziemy udka. (Można piec również bez papieru ale dzięki niemu łatwiej jest potem umyć blaszkę). Przed samym pieczeniem można jeszcze udka posypać przyprawami.


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, potem stopniowo zmniejszamy temperaturę (zależy od piekarnika), aby udka za mocno się nie przypiekły. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę.

Po upieczeniu można zostawić udka w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Skórka robi się wówczas bardziej chrupiąca. Ja podaję około 15 minut po upieczeniu.

