Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka z kurczaka

    4 sztuki
  • olej

  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • przyprawa do kurczaka

    do smaku
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Myjemy udka. Z samego rana doprawiamy je takimi przyprawami jak: zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do dań Kucharek, papryka ostra mielona. Można użyć do tego celu odrobiny oleju aby łatwiej rozprowadzić przyprawy po całości. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Na dużej blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na to rozkładamy udka. (Można piec również bez papieru ale dzięki niemu łatwiej jest potem umyć blaszkę). Przed samym pieczeniem można jeszcze udka posypać przyprawami.
Krok 3 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Po wierzchu polewamy udka olejem.
Krok 4 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, potem stopniowo zmniejszamy temperaturę (zależy tez od piekarnika) aby udka za mocno się nie przypiekły.
Krok 5 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Po upieczeniu można zostawić udka w wyłączonym już ale zamkniętym piekarniku. Skórka robi się wówczas bardziej chrupiąca. Ja podaję około 15 minut po upieczeniu.
Krok 6 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto
Podajemy na gorąco. Propozycja np. z młodymi ziemniakami, sosem i mizerią z ogórków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

superdziewczyna

12.05.2016 13:00
Ja też lubię takie duże.... mmm.... :) pzdr! he he

superdziewczyna

12.05.2016 12:58
To prawda Seba! Próbowałam i są wyśmienite :) Pozdrawiam i całuję wszystkich użytkowników serwisu :)

Motorek

21.06.2014 08:56
smaczne udko

Seba

18.06.2014 07:52
bardzo dobre

Ela15

29.05.2014 09:45
super wyglądają

stef

26.05.2014 18:44
Mega apetyczne!

IZABELA29

26.05.2014 16:45
lubię takie

Lidzia

26.05.2014 15:10
Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku - pyszne.

Wafelek2601

26.05.2014 14:24
Takie udka mogę jeść codziennie

Megg

26.05.2014 12:13
uwielbiam takie pieczone udka, pychotka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat