Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry z warzywami
Kurczak z curry i warzywami to danie popularne w kuchni indyjskiej. Jego smak urzekł także ludzi z południowej Azji, Wielkiej Brytanii oraz Karaibów! Kurczak z curry to przepis bardzo prosty, ponieważ do jego przygotowania potrzebne jest jedynie delikatne mięso kurczaka, które wraz z warzywami duszone jest w mleczku kokosowym. Propozycja ta jest bardzo aromatyczna i kremowa, dlatego warto taką potrawkę zaserwować z dodatkiem ryżu. Zobacz, jak przygotować to danie:
KROK 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę, którą skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą curry. Odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.
KROK 2. Marchewkę kroimy w krążki i gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz chili (bez pestek) i chwilę razem smażymy.
KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy. Kurczaka i warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną, dodajemy przyprawy: curry, garam masalę, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane kawałki marchewki.
Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.
Życzę smacznego! :)