Kurczak curry z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • mleko kokosowe

    200 g
  • śmietana

    3 łyżki
  • marchewka

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka

    1 szt. (pomarańczowa)
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • curry

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kurkuma

    1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę, którą skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą curry. Odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.

KROK 2. Marchewkę kroimy w krążki i gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz chilli (bez pestek) i chwilę razem smażymy.

KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy. Kurczaka i warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną, dodajemy przyprawy: curry, garam masalę, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane kawałki marchewki.

Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
xasdfx 16.11.2019 13:44
Przepyszne, super! Nie mogłem znaleźć w sklepie garam masala, ale zrobiłem sam. Podawałem z uformowanym w krążki basmati :) Dziękujemy za przepis.
Doradca Smaku 19.11.2019 09:06
Miło mi czytać takie opinie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat