Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie BBQ i frytki z batatów, DS XIX odc. 35
W tym odcinku Doradcy Smaku zobaczysz jak podkręcić smak kurczaka za pomocą wyjątkowej marynaty BBQ. Mięso drobiowe będzie smakować obłędnie jeśli przed smażeniem i pieczeniem posmarujesz je mieszanką składającą się z oleju, słodko-pikantnej Musztardy Czeskiej Prymat, sosu sojowego, soku z cytryny, octu balsamicznego i rozmarynu.
Jako pyszny dodatek do obiadu idealnie sprawdzą się doprawione estragonem frytki z batatów. Palce lizać!
Jak zrobić kurczaka w marynacie BBQ i frytki z batatów?
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę Prymat i mieszamy rózgą. Dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i wyciskamy sok z cytryny. Wsypujemy cukier brązowy, przyprawiamy rozmarynem Prymat, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą rózgi.
Wkładamy mięso i marynujemy około 20-30 minut.
Rozgrzewamy patelnię na średni ogień i wlewamy olej. Smażymy kurczaka skórą do dołu ok 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą.
Podsmażonego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wlewamy marynatę z patelni oraz marynatę, która pozostała w misce.
Mięso wkładamy do piekarnika: temperatura 180° C, funkcja pieczenia góra dół, czas pieczenia 12-15 minut.
Obrane bataty kroimy na frytki i wykładamy na blachę do pieczenia. Frytki posypujemy estragonem Prymat, pieprzem i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika: temperatura 180 °C, funkcja pieczenia góra dół, czas ok 15 minut.
Na suchej patelni prażymy sezam. Siekamy paprykę chili (uwaga na nasiona, ponieważ są bardzo ostre).
Gotowe frytki solimy. Na talerz nakładamy kurczaka i polewamy sosem z naczynia żaroodpornego. Posypujemy sezamem i chili.