Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami

Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebujemy

  • kurczak

    do 1.5 kg.
  • cukinia

    ok. 400 gram (jedna mała)
  • śliwki suszone

    1 garść
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka

Farsz

  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • jajko

  • natka pietruszki

    1 garść
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • curry

    1 łyżeczka
  • kasza manna

    2 łyżki

Marynata

  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • marynata pikantna Prymat

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.
FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, kucharek, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 2 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki.
Krok 3 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 4 - Kurczak faszerowany mięsem, pietruszką zapiekany z cukinią i śliwkami foto
Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy kucharkiem ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

05.11.2015 12:38
fajny kurczaczek

VioletoweKucharzenie

05.11.2015 10:34
konkretny ten kurczaczek.... Pyszny!

Poison1988

05.11.2015 09:21
ale smakowity :)

MałaMi89

04.11.2015 22:58
Niezła sztuka - na bogato ;)

ania2610

04.11.2015 15:31
coś pysznego!

AZgotuj

04.11.2015 14:52
cudnie wypieczony :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat