Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - w tym przepisie pieczona pierś z kurczaka marynowana jest w oliwie z dodatkiem papryki, tymianku i curry.  Dzięki pieczeniu w rękawie, mięso jest wyjątkowo delikatne. Świetnie sprawdzi się do obiadu, sałatek czy kanapek. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić filet z kurczaka z piekarnika, aby mięso było soczyste oraz apetycznie pachnące. Przed podaniem odczekaj chwilę i dopiero po kilku minutach pokrój filet na plastry. Dzięki temu smakowite soki zostaną w mięsie.

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto

1. Mięso opłukać, oczyścić z kostek i błonek, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć na pół. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Może być w lodówce również całą noc.

Krok 2 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto

2. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.

Krok 3 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto

3. Przed podaniem pokroić na plastry, dodatkowo można polać sosem pieczeniowym. Taka pierś z kurczaka z piekarnika to wyśmienity posiłek, który wszyscy domownicy czy goście zjedzą z apetytem.

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika jest dość prostym do przygotowania posiłkiem. Ważne jest zamarynowanie mięsa i pieczenie go w foliowym rękawie, dzięki któremu mięso nie wysycha, a wszystkie smaki i aromaty zostają w środku.

katerinaJ
Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich. W Przyprawie do kurczaka jest już sól, dlatego nie trzeba jej dodawać osobno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 23.03.2015 08:46
Mięso prezentuje się rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje :)
Katarzyna59 22.03.2015 14:18
bardzo apetyczne mięsko
justynkag 22.03.2015 10:26
To jest nawet dobre na kanapki zamiast wędliny. Super
MałaMi89 21.03.2015 13:16
Coś dla mnie - uwielbiam takie mięsko i na kanapki i w sosie obok ziemniaków :)))
Wacław 21.03.2015 11:40
pyszny obiadek :-)
IZABELA29 21.03.2015 09:53
smakowite mięsko
Futka 21.03.2015 08:17
Przepyszna i bardzo soczysta pierś. Wygląda bajecznie :)
AgaS10 21.03.2015 07:28
Apetyczne mięsko:)
dollce 21.03.2015 07:27
wygląda cudownie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat