Lubicie potrawy z drobiu i szukacie sposobu aby urozmaicić swoje posiłki? Chcecie poczęstować gości smaczną, ale niewymagającą dużego nakładu pracy potrawą? Idealnym rozwiązaniem będzie rolada z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i warzywami.
Sekretem tej potrawy oczywiście dobrej jakości, świeże mięso. Filety powinny być rozkrojone ostrym nożem, dzięki czemu mięso będzie "poszarpane". Następnie trzeba je delikatnie rozbić tłuczkiem, tak aby nie porobić w mięsie dziur.
Niezwykle istotna jest też część dotycząca przypraw. Nie może ich być za mało, gdyż bez nich nie uda się wydobyć z potrawy odpowiedniego smaku i aromatu.
Pamiętajcie, aby przed włożeniem do piekarnika pozamykać pory mięsa. Zapobiegnie to wypłynięciu z mięsa soków, a wraz z nim całego smaku. Zamykanie porów w mięsie jest bardzo proste. Wystarczy je ze wszystkich stron krótko podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Po wyjęciu z piekarnika, mięso powinno odpocząć ok 10 minut, również dla zachowania soków oraz pełni smaku.
I ostatnia wskazówka. Zamiast wykałaczek, do obwiązania roladek możecie użyć sznurka spożywczego.
Smacznego!