Jak zrobić roladę z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i warzywami?

2 tygodnie temu

Lubicie potrawy z drobiu i szukacie sposobu aby urozmaicić swoje posiłki? Chcecie poczęstować gości smaczną, ale niewymagającą dużego nakładu pracy potrawą? Idealnym rozwiązaniem będzie rolada z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i warzywami.

Sekretem tej potrawy oczywiście dobrej jakości, świeże mięso. Filety powinny być rozkrojone ostrym nożem, dzięki czemu mięso będzie "poszarpane". Następnie trzeba je delikatnie rozbić tłuczkiem, tak aby nie porobić w mięsie dziur. 

Niezwykle istotna jest też część dotycząca przypraw. Nie może ich być za mało, gdyż bez nich nie uda się wydobyć z potrawy odpowiedniego smaku i aromatu. 

Pamiętajcie, aby przed włożeniem do piekarnika pozamykać pory mięsa. Zapobiegnie to wypłynięciu z mięsa soków, a wraz z nim całego smaku. Zamykanie porów w mięsie jest bardzo proste. Wystarczy je ze wszystkich stron krótko podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.  

Po wyjęciu z piekarnika, mięso powinno odpocząć ok 10 minut, również dla zachowania soków oraz pełni smaku. 

I ostatnia wskazówka. Zamiast wykałaczek, do obwiązania roladek możecie użyć sznurka spożywczego. 

Smacznego!

 

>>> PRZEPIS NA ROLADĘ Z KURCZAKA

ZE SZPINAKIEM, MOZARELLĄ I WARZYWAMI <<<

Udostepnij:

Powiązane przepisy

prymat