Pieczony kurczak ze szpinakiem i grzybami portobello

Pieczony kurczak ze szpinakiem i grzybami portobello

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak pieczony, nadziewany szpinakiem, grzybami. Mięso kurczaka natarte jest mnóstwem aromatycznych przypraw, które dodają smaku potrawie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • olej z suszonych pomidorów

  • musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki

Danie:

  • kurczak zagrodowy

    1 sztuka
  • czosnek w oleju z ziołami

    2 łyżki
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    8 sztuk
  • pieczarki portobello

    8 sztuk
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • szpinak

    200 gramów
  • olej z suszonych pomidorów

  • masło

    1 łyżka
  • chutney owocowy

    200 gramów

Do smaku:

  • majeranek Prymat

  • rozmaryn Prymat

  • słodka papryka Prymat

  • chili pieprz cayenne Prymat

  • tymianek Prymat

  • chili z solą morską

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Łączymy składniki marynaty. Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy marynatą i odkładamy na około godzinę do lodówki.

Na patelni na rozgrzanym oleju z masłem smażymy grzyby na złoty kolor, dodajemy czosnek, szpinak, suszone pomidory, orzechy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kurczaka nadziewamy szpinakiem z grzybami, zaszywamy sznurkiem kuchennym lub spinamy wykałaczkami.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.

Tak przygotowanego kurczaka podajemy z chutneyem owocowym.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2019 13:14
Smakowity kurczak i rzeczywiście dużooo przypraw.;)

bietka

16.03.2019 21:36
Wygląda bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat