Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak ze szpinakiem i grzybami portobello

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak pieczony, nadziewany szpinakiem, grzybami. Mięso kurczaka natarte jest mnóstwem aromatycznych przypraw, które dodają smaku potrawie.

Składniki:

Marynata do mięsa:

olej z suszonych pomidorów
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
miód lipowy 1 łyżka
masło 2 łyżki

Danie:

kurczak zagrodowy 1 sztuka
czosnek w oleju z ziołami 2 łyżki
pomidory suszone z ziołami Smak 8 sztuk
pieczarki portobello 8 sztuk
orzeszki piniowe 2 łyżki
szpinak 200 gramów
olej z suszonych pomidorów
masło 1 łyżka
chutney owocowy 200 gramów

Do smaku:

Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Tymianek suszony Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak ze szpinakiem i grzybami portobello

Łączymy składniki marynaty. Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy marynatą i odkładamy na około godzinę do lodówki.

Na patelni na rozgrzanym oleju z masłem smażymy grzyby na złoty kolor, dodajemy czosnek, szpinak, suszone pomidory, orzechy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kurczaka nadziewamy szpinakiem z grzybami, zaszywamy sznurkiem kuchennym lub spinamy wykałaczkami.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.

Tak przygotowanego kurczaka podajemy z chutneyem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2019 13:14
Smakowity kurczak i rzeczywiście dużooo przypraw.;)
bietka 16.03.2019 21:36
Wygląda bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak