Przepis i sposób przygotowania na: Złociste polędwiczki drobiowe
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 - 40 minut*.
* Taka jajeczno - maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste.
KROK 2. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno - maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami*, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 - 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.
* Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz.
Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.
Życzę smacznego! :)