Złociste polędwiczki drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki z kurczaka

    400 g
  • olej rzepakowy do smażenia

PANIERKA

  • jajko

    2 szt.
  • maślanka

    0,5 szklanki
  • mąka

  • Tymianek suszony Prymat

  • oregano

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Często zajadamy się kubełkami z kawałkami kurczaka kupionymi w znanych sieciach fast food, ale takie kąski możemy przygotować także sami. Takie domowe dadzą nam pewność, że użyte składniki nie będą budziły wątpliwości, a my będziemy świadomi tego co jemy. Bardzo lubię takie delikatne i soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej i smakowitej panierce. Tym razem postanowiłam przygotować delikatne polędwiczki drobiowe w lekko pikantnej panierce z ziołami. Serdecznie polecam!

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 - 40 minut*.

* Taka jajeczno - maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste.

KROK 2. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno - maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami*, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 - 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.

* Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz.

Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 15.10.2016 15:32
Fajny przepis
Docherro 13.10.2016 20:24
Pyszności:)
MagdalenaIC 11.10.2016 21:43
Pysznie :)
Janina 11.10.2016 19:48
Super pyszności;))
misia123410 11.10.2016 14:32
jakie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat