Złociste polędwiczki drobiowe

Złociste polędwiczki drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki z kurczaka

    400 g
  • olej rzepakowy do smażenia

PANIERKA

  • jajka

    2 szt.
  • maślanka

    0,5 szklanki
  • mąka

  • tymianek Prymat

  • oregano

  • papryka ostra mielona

  • czosnek granulowany

  • kurkuma mielona

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Często zajadamy się kubełkami z kawałkami kurczaka kupionymi w znanych sieciach fast food, ale takie kąski możemy przygotować także sami. Takie domowe dadzą nam pewność, że użyte składniki nie będą budziły wątpliwości, a my będziemy świadomi tego co jemy. Bardzo lubię takie delikatne i soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej i smakowitej panierce. Tym razem postanowiłam przygotować delikatne polędwiczki drobiowe w lekko pikantnej panierce z ziołami. Serdecznie polecam!

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. W miseczce łączymy jajka i maślankę, a następnie wkładamy do nich oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na około 30 - 40 minut*.

* Taka jajeczno - maślankowa zalewa sprawi, że polędwiczki będą w środku delikatne i niezwykle soczyste.

KROK 2. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, ostrą papryką i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy z jajeczno - maślankowej marynaty i obtaczamy je w mące z przyprawami*, a następnie wkładamy je na głęboki, dobrze rozgrzany olej rzepakowy. Polędwiczki smażymy z każdej strony przez około 7 - 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.

* Możemy zrobić też podwójną panierkę. Polędwiczki widoczne na zdjęciach były panierowane tylko raz.

Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z sosem barbecue oraz czosnkowym.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

15.10.2016 15:32
Fajny przepis

Docherro

13.10.2016 20:24
Pyszności:)

MagdalenaIC

11.10.2016 21:43
Pysznie :)

Janina

11.10.2016 19:48
Super pyszności;))

misia123410

11.10.2016 14:32
jakie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat