Wszystko, czego nie wiesz o soli

SOLE_1300x508 px kopia

Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze. Czy wiemy jednak wszystko o soli?

 

Na rynku występują różne rodzaje soli - sól morska, sól kamienna, sól warzona. Rodzaj soli zależy od sposobu jej pozyskiwania. Dodatkowo sole mogą być wzbogacane różnymi dodatkami.

 

Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe.

 

W ofercie marki Prymat znajdziesz różne rodzaje soli - sól morską, sól alpejską i himalajską. To ważne, jakiej soli używasz - dobieraj sól w zależności od przeznaczenia. Do przetworów użyj soli kamiennej i gruboziarnistej, a do przyprawiania dań soli drobnoziarnistej. Jeśli pieczesz warzywa lub mięso - dopraw je solą gruboziarnistą. Jeśli dbasz o zdrowie i starasz się ograniczać sód w diecie, sięgnij po sól o obniżonej zawartości sodu.

PORADY DOTYCZĄCE SOLI

Rodzaje soli - nowe produkty w ofercie marki Prymat

PRZEPISY - pieczenie w soli

PRZEPISY Z SOLĄ

Przetwory i kiszonki

PRZEPISY - z solą peklową

RODZAJE SOLI - PRODUKTY W OFERCIE MARKI PRYMAT

Ciekawostki - dowiedz się więcej na temat soli

prymat