Sałatka z młodej kapusty z suszoną żurawiną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku

Sałatka z młodej kapusty z suszoną żurawiną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Sałata z młodej kapusty to świetna przekąska do obiadu i nie tylko. Wzbogacona dodatkiem świeżego koperku i natki pietruszki, zyskuje świeżości i lekkości, a dodatek żurawiny nadaje jej słodyczy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • młoda kapusta

    1 główka
  • marchewka

    1 sztuka
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek świeży

    1 pęczek

Do smaku:

  • Sól kamienna spożywcza jodowana

  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

    1 opakowanie
  • woda niegazowana

    1/2 szklanki
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z młodej kapusty z suszoną żurawiną, z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku

  • przepis na sałatkę z młodej kapusty
  • surówka z młodej kapusty

1. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie, najlepiej w zamkniętym słoiku.

2. Do miski wkładamy kapustę, marchew, cebulę, solimy solą kamienną spożywczą i odkładamy na 15 minut.

3. Kapustę delikatnie odciskamy, dodajemy sos sałatkowy, suszoną żurawinę, pietruszkę, koperek i dokładnie mieszamy.

4. Jest to doskonały dodatek do mięs pieczonych, panierowanych oraz ryb.

 

Doradca Smaku
Kapusta powinna być poszatkowana, marchewka starta na tarce, a czerwona cebula pokrojona w piórka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat