Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na kiszone buraczki

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kiszone buraki to przetwory, które zawsze warto mieć w swojej spiżarni. Nie tylko samo warzywo po ukiszeniu jest pyszne, ale również sok, który powstaje w tym procesie. Koniecznie sprawdźcie najprostszy przepis na kiszone buraczki. 

Składniki:

Składniki:

buraki 1 kg
czosnek 4 ząbki
korzeń chrzanu 1 sztuka
liście wiśni

Zalewa:

woda 1 litr
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 łyżka

Do smaku:

Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat

Porada

Buraki przed kiszeniem powinny być obrane i pokrojone w plastry. Zamiast liści wiśni, można użyć liści czarnej porzeczki. Do kiszenia buraków przyda się 1 słój 2 l lub naczynie z kamionki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na kiszone buraczki

  • buraki kiszone
  • sok z buraka
  • przepis na kiszonki z buraków

1. Buraczki wkładamy do dużego słoja, dodajemy przyprawy, chrzan, liście czarnej porzeczki  i czosnek.

2. Wodę gotujemy z solą, studzimy i całkowicie zalewamy buraczki.

3. Słoik lub słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej, do momentu, aż pojawią się białe pęcherzyki.

4. Następnie słoiki odstawiamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy (10 C).

5. Buraczki będą gotowe do jedzenia po dwóch tygodniach, a sok do wypicia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak