Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki świeże

    1 kilogram
  • koperek

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • ziele angielskie całe

    6 sztuk
  • liście laurowe Prymat

    5 sztuk
  • nasiona gorczycy Prymat

    1 łyżeczka
  • korzeń chrzanu

    1 kawałek
  • woda

    1 litr
  • sól

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw). Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

28.07.2017 09:07
W sezonie letnim nie może ich zabraknąć :)

Ola1984

28.07.2017 09:06
Dokładnie tak :)

Ola1984

28.07.2017 09:06
Dziękuję bardzo :)

gosia56

26.07.2017 17:37
pyszne ogóreczki;)

Jagódka17

26.07.2017 11:40
Sezon przetworów uwielbiam...ogórki to podstawa

SzczyptaChili

26.07.2017 11:38
Piękne zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat