Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co przygotować ze świeżo zebranych ogórków gruntowych? Ogórki małosolne! Wypróbujcie ten sprawdzony przepis na najlepsze ogórki małosolne! 

Składniki:

Składniki:

ogórki świeże 1 kilogram
koperek 3 sztuki
ząbki czosnku 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
nasiona gorczycy Prymat 1 łyżeczka
korzeń chrzanu 1 kawałek
woda 1 litr
sól 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw). Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 28.07.2017 09:07
W sezonie letnim nie może ich zabraknąć :)
Ola1984 28.07.2017 09:06
Dokładnie tak :)
Ola1984 28.07.2017 09:06
Dziękuję bardzo :)
gosia56 26.07.2017 17:37
pyszne ogóreczki;)
Jagódka17
Jagódka17 26.07.2017 11:40
Sezon przetworów uwielbiam...ogórki to podstawa
SzczyptaChili 26.07.2017 11:38
Piękne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak