KISZONA CUKINIA

KISZONA CUKINIA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszną kiszoną cukinię, która świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu oraz grilla. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pomaga zatrzymać smaki lata na dłużej. Polecam.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2-3 duże szt
  • korzeń chrzanu

    1-2 szt
  • koper świeży

    3-4 szt
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • woda

    1 litr
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KISZONA CUKINIA

Kroki postępowania

Krok 1 - KISZONA CUKINIA foto
1/ Cukinie (najlepiej małe z miękką skórką) umyć i pokroić na ćwiartki lub szóstki. Do każdego słoika wrzucić po kawałeczku korzenia chrzanu obranego, po 2 ząbki czosnku, kawałek kwiatu kopru oraz po kawałku liścia chrzanu. Następnie ciasno układać cukinie (jak ogórki).
Krok 2 - KISZONA CUKINIA foto
2/Wodę zagotować, ostudzić (wcześniej odmierzyć) i ma każdy litr wody dodać łyżkę soli, wymieszać. Gotowym roztworem zalewać cukinie i szczelnie zamknąć słoje.
Krok 3 - KISZONA CUKINIA foto
3/ Odstawić na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jagoda5913 31.03.2015 10:02
W sezonie wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat