Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
golonka
1 kg -
włoszczyzna
20 dag -
Zalewa do peklowania:
-
czosnek
2 ząbki -
sól
1 łyżeczka -
cukier
1 łyżeczka -
przyprawa do golonki Prymat
-
woda
1 litr -
kolendra cała
0,5 łyżeczki -
liść laurowy
3 listki -
pieprz czarny ziarnisty
5 ziaren -
goździki całe
2 szt -
ziele angielskie całe
5 ziaren -
sól peklowa
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Golonki wyjąć z zalewy oczyścić nożem z przypraw, zalać wrzącą wodą i gotować powoli do miękkości (2-3 godziny). Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do golonek, gdy są prawie miękkie. Golonki wyjąć z wywaru i podawać z grochem puree i chrzanem tartym Smak.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się