Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Przepiórka alla brandy pieczona w soli morskiej

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso
2 szt przepiórki
smalec
50 g lub smalczyk roślinny
brandy
50-100 ml
sól
1 kg gruboziarnista
Sklep Prymat
rodzynki
50 g
cebula
1 szt szalotka
Przyprawa curry orientalna Prymat
szczypta
Sklep Prymat
chili Prymat
szczypta
jabłko kwaśne
2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórka alla brandy pieczona w soli morskiej

1.Smalec lub smalczyk roślinny lekko podgrzać,a następnie dobrze wymieszać z 2-3 łyżkami brandy;
2.W opłukane i oszuszone przepiórki wklepać dokładnie smalczyk z brandy ( wewnątrz, na zewnątrz, podnieść delikatnie skórkę i natrzeć mięso);
3.Szalotkę pokroić w piórka; rodzynki namoczyć w gorącej wodzie; jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w ósemki i przekroić jeszcze na pół wzdłuż na "szestnastki";
4.Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalczyku/smalcu, dodać szalotkę, jabłka, odrobinę curry i chili, smażyć razem kilka minut ( ok.5-7), następnie dodać odsączone z wody rodzynki i smażyć razem jeszcze 1 minutę;Wyłączyć źródło ciepła;
5. Smażonymi jabłkami nafaszerować przepiórki, a następnie spiąć skórkę otworu wykałaczkami, tak by jabłka podczas pieczenia nie wyleciały, a oddawały smak i wilgoć mięsu;
6.Dno formy do pieczenia pokryć odrobiną soli, ułożyć przepiórki i przykryć je resztą soli; Całość skropić resztą brandy;
7.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić formę z przepiórkami i piec 30- max 35 minut; Ostatnie 5 minut - wyjąć formę z piekarnika i odłupać z przepiórek skorupę solną tak by skórka mogła "złapać delikatnego rumieńca";
8.Wyjąć przepiórki, oczyścić delikatnie z soli,usunąć wykałaczki i podawać dowolnie np. na polencie;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.03.2014 10:46
fantastyczne, chciałabym spróbować :)
Kolorowa 03.03.2014 19:16
ale fajne masz sztućce ;) A danie super wykwintne !
mufinka79 03.03.2014 18:25
Wyszukane danie :)
Adamorek 03.03.2014 17:14
wspaniały obiad
Janina 03.03.2014 16:46
Pyszności;)
patryska76 03.03.2014 16:04
Bardzo ciekawy przepis ;-)
Paolcia 03.03.2014 15:54
mmm apetycznie wygląda :)
Smaczna_B 03.03.2014 15:36
ekskluzywne danie :)
Bernadeta1 03.03.2014 15:34
zapowiada się bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak