Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórka alla brandy pieczona w soli morskiej
2.W opłukane i oszuszone przepiórki wklepać dokładnie smalczyk z brandy ( wewnątrz, na zewnątrz, podnieść delikatnie skórkę i natrzeć mięso);
3.Szalotkę pokroić w piórka; rodzynki namoczyć w gorącej wodzie; jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w ósemki i przekroić jeszcze na pół wzdłuż na "szestnastki";
4.Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalczyku/smalcu, dodać szalotkę, jabłka, odrobinę curry i chili, smażyć razem kilka minut ( ok.5-7), następnie dodać odsączone z wody rodzynki i smażyć razem jeszcze 1 minutę;Wyłączyć źródło ciepła;
5. Smażonymi jabłkami nafaszerować przepiórki, a następnie spiąć skórkę otworu wykałaczkami, tak by jabłka podczas pieczenia nie wyleciały, a oddawały smak i wilgoć mięsu;
6.Dno formy do pieczenia pokryć odrobiną soli, ułożyć przepiórki i przykryć je resztą soli; Całość skropić resztą brandy;
7.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić formę z przepiórkami i piec 30- max 35 minut; Ostatnie 5 minut - wyjąć formę z piekarnika i odłupać z przepiórek skorupę solną tak by skórka mogła "złapać delikatnego rumieńca";
8.Wyjąć przepiórki, oczyścić delikatnie z soli,usunąć wykałaczki i podawać dowolnie np. na polencie;
Smacznego!