Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon

Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ WARZYWA

  • kapusta pekińska

    600 g
  • rzodkiew biała

    daikon 1/2 dużej
  • marchew

    1 duża
  • ogórek zielony

    200 g

~ PASTA

  • jabłko

    1/2 średniego
  • cebula biała

    mała
  • czosnek ząbki

    2 duże
  • papryczka chili

    średnia
  • imbir

    2-3 cm kawałek
  • papryka w płatkach

    chili 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • miód płynny

    2 łyżeczki
  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • woda zimna

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Kapustę pokroić w kawałki na jeden kęs, posolić i odstawić na 1,5-2 godz.
Opłukać dokładnie w zimnej wodzie, osączyć i odwirować wirówka do sałaty.
Krok 2 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Dodać utartą rzodkiew diakon i marchewkę.
Krok 3 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Ogórka obrać i poszatkować w słupki - dodać do warzyw.
Krok 4 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Do blendera przełożyć wszystkie składniki sosu/marynaty.
Krok 5 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Zmiksować na gęstą masę.
Krok 6 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Marynatę połączyć z warzywami.
Krok 7 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Jak najdokładniej wymieszać.
Krok 8 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
Kimchi przełożyć do dużego słoika ok.1,5 litra lub dwóch mniejszych - lekko zakręcić i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce do fermentacji. Potem wstawić na 10 dni do lodówki.
Habibi
Czas fermentacji kimchi uzależniony jest od panującej wkoło temperatury. Najlepiej po 3 dniach spróbować kiszonki i zdecydować, czy powinna jeszcze kisnąć, czy już jej wystarczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

06.02.2016 12:48
za to zapachem potrafi zniechęcić ;)

atort111

20.11.2015 14:02
pomysłowo , warto zrobić

Habibi

18.11.2015 16:20
to jest koreański odpowiednik kiszonej kapusty :) stosuje się jako przystawkę, dodatek do obiadu (np. z ryżem) albo składnik dań (zup czy smażonych potraw)

mirosława4

18.11.2015 15:08
apetycznie wygląda

Franciszek

18.11.2015 12:58
WYGLĄDA SUPER, a to jest jako przekąska czy danie samodzielne?

agataw1990

18.11.2015 12:53
Moja siostra ostatnio robiła, zaskakująco smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat