Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ WARZYWA

kapusta pekińska 600 g
rzodkiew biała daikon 1/2 dużej
marchew 1 duża
ogórek zielony 200 g

~ PASTA

jabłko 1/2 średniego
cebula biała mała
czosnek ząbki 2 duże
papryczka chili średnia
imbir 2-3 cm kawałek
papryka w płatkach chili 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
miód płynny 2 łyżeczki
sos sojowy jasny 1 łyżka
woda zimna 1-2 łyżki

Porada

Czas fermentacji kimchi uzależniony jest od panującej wkoło temperatury. Najlepiej po 3 dniach spróbować kiszonki i zdecydować, czy powinna jeszcze kisnąć, czy już jej wystarczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon

Kroki postępowania

1
Kapustę pokroić w kawałki na jeden kęs, posolić i odstawić na 1,5-2 godz.
Opłukać dokładnie w zimnej wodzie, osączyć i odwirować wirówka do sałaty.
Krok 1 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
2
Dodać utartą rzodkiew diakon i marchewkę.
Krok 2 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
3
Ogórka obrać i poszatkować w słupki - dodać do warzyw.
Krok 3 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
4
Do blendera przełożyć wszystkie składniki sosu/marynaty.
Krok 4 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
5
Zmiksować na gęstą masę.
Krok 5 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
6
Marynatę połączyć z warzywami.
Krok 6 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
7
Jak najdokładniej wymieszać.
Krok 7 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto
8
Kimchi przełożyć do dużego słoika ok.1,5 litra lub dwóch mniejszych - lekko zakręcić i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce do fermentacji. Potem wstawić na 10 dni do lodówki.
Krok 8 - Kimchi z marchewką, ogórkiem i rzodkwią daikon foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.02.2016 12:48
za to zapachem potrafi zniechęcić ;)
atort111
atort111 20.11.2015 14:02
pomysłowo , warto zrobić
Habibi 18.11.2015 16:20
to jest koreański odpowiednik kiszonej kapusty :) stosuje się jako przystawkę, dodatek do obiadu (np. z ryżem) albo składnik dań (zup czy smażonych potraw)
mirosława4 18.11.2015 15:08
apetycznie wygląda
Franciszek 18.11.2015 12:58
WYGLĄDA SUPER, a to jest jako przekąska czy danie samodzielne?
agataw1990 18.11.2015 12:53
Moja siostra ostatnio robiła, zaskakująco smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak