Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

    17 dkg
  • marchewka

    2 sztuki
  • kapusta kiszona

    10 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszona kapusta foto
Kapustę obieram z brzydkich liści, myję ją i wykrawam kłęby ze środka.Kroją ją specjalnym heblem do kapusty.
Krok 2 - Kiszona kapusta foto
Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku.
Krok 3 - Kiszona kapusta foto
Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ONY_za_kare

17.11.2013 13:24
domowa najlepsza

gosia56

14.11.2013 09:13
domowa kiszona najlepsza zakisiłam 50 kg

migotka28

11.11.2013 18:52
bez kiszonej ani rusz ja kiszę w beczułce

mufinka79

11.11.2013 18:32
Domowa kaspustka najlepsza, w sam raz na zimowe obiady :)

Łucja

11.11.2013 13:40
uwielbiam domową kapustę kiszoną :) dużo przy niej pracy!

owca441

11.11.2013 13:14
tak w słoikach to nie robilem

Mira85

11.11.2013 12:49
domowa najlepsza

dodi

11.11.2013 12:19
pyszna kapusta

Jolie

11.11.2013 11:44
swoja najlepsza!

bhb8

11.11.2013 11:22
Dokładnie na zimę idealne takie przetwory :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat