Błyskawiczne ogórki małosolne

Błyskawiczne ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1 kg
  • chrzan

    1 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • koper świeży

    4 szt/
  • sól

    1,5 łyżki
  • woda

    1,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuścić 1 i 1/2 łyżki soli. Do glinianego garnka włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać gorącą, osoloną wodę, przykryć talerzykiem. Po 1-2 dniu leżakowania w zalewie, ogórki nadają się już do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aannkaa82

19.08.2014 16:37
Ja wolę takie po 4-5 dniach ale ogóreczki wyglądają pysznie :)

Ola1984

19.08.2014 16:24
Piękne zdjęcie i smakowite ogórki.

kloruś

19.08.2014 13:53
wygląda smakowicie... chętnie bym skosztowała

2milutka

19.08.2014 13:50
pysznie wyglądają

milenka2

19.08.2014 12:43
2 dni??Ten przepis spadł mi z nieba :) uwielbiam takie ogóreczki ale zawsze zniechęcało mnie to kiszenie, czekanie itp. A tu szybko, sprawnie...i mam nadzieję, ze smacznie ;) dziś wypróbuję...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat