Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone rzodkiewki z imbirem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rzodkiewka 2 pęczki
chrzan duży kawałek
imbir wielkości kciuka
koperek 1/2 pęczka
liście wiśni 5-6 szt
ząbki czosnku 4 szt
woda 1 l
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone rzodkiewki z imbirem

Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi rzodkiewki są gotowe do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 30.01.2017 21:40
bardzo dziękuję :)
Jagódka77 30.01.2017 20:02
lubię rzodkiewki, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
benka 30.01.2017 07:10
Też jestem ciekawa smaku, muszę wypróbować.
Beatris 29.01.2017 22:03
Dla mnie ciekawa nowość :) Wypróbuję przepis w sezonie, na razie zabieram do ulubionych :)
Mniam 29.01.2017 21:00
Zawsze się zastanawiałam jak te rzodkiewki smakują. Jak będę miała nadmiar to je ukiszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak