Domowe kimchi

Domowe kimchi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kimchi to przetworzona kapusta pekińska, która z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Jej wyrazisty, ostry smak podbija podniebienia wszystkich tych, którzy ją spróbują. Koniecznie sprawdź ten przepis na kimchi. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta pekińska

    2 główki
  • biała rzepa

    1 sztuka
  • Sól kamienna do przetworów niejodowana

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • imbir marynowany

    2 łyżki

Zalewa:

  • woda

    3/4 szklanki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos rybny

    3 łyżki
  • sambal oelek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowe kimchi

  • przepis na kimchi
  • kimchi 
  • przetwory z kapusty pekińskiej

1. Wodę wlej do miski, dodaj mąkę ryżową i łyżkę cukru i odstaw na chwilę do ostudzenia. Po ostygnięciu dodaj sos sojowy, sos rybny, sambal i dokładnie wymieszaj.

2. Posiekaną kapustę połącz ze startą na grubych oczkach rzepą, dopraw cukrem i solą. Pomieszaj wszystko i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy kapusta puści soki, dociśnij ją czymś ciężkim, tak aby sok przykrył warzywa. Następnie odstaw na noc do lodówki.

3. Kapustę odcedź, dodaj pozostałe dodatki - marchew pokrojoną na sposób julienne, czosnek, cebulę dymkę, papryczkę chili, imbir. Wlej sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

4. Tak przygotowaną kapustę włóż do naczynia kamionkowego, mocno ugnieć i odstaw w chłodne miejsce.

Po tygodniu można już próbować danie.

Doradca Smaku
Kapusta pekińska powinna być posiekana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat