Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kapusta pekińska
2 główki -
biała rzepa
1 sztuka -
Sól kamienna do przetworów niejodowana
1 łyżka -
cukier
1 łyżka -
marchewka
1 sztuka -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
roztarte ząbki czosnku
2 sztuki -
papryczka chili
1 sztuka -
imbir marynowany
2 łyżki
Zalewa:
-
woda
3/4 szklanki -
mąka ryżowa
2 łyżki -
cukier
1 łyżka -
sos sojowy
2 łyżki -
sos rybny
3 łyżki -
sambal oelek
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Domowe kimchi
- przepis na kimchi
- kimchi
- przetwory z kapusty pekińskiej
1. Wodę wlej do miski, dodaj mąkę ryżową i łyżkę cukru i odstaw na chwilę do ostudzenia. Po ostygnięciu dodaj sos sojowy, sos rybny, sambal i dokładnie wymieszaj.
2. Posiekaną kapustę połącz ze startą na grubych oczkach rzepą, dopraw cukrem i solą. Pomieszaj wszystko i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy kapusta puści soki, dociśnij ją czymś ciężkim, tak aby sok przykrył warzywa. Następnie odstaw na noc do lodówki.
3. Kapustę odcedź, dodaj pozostałe dodatki - marchew pokrojoną na sposób julienne, czosnek, cebulę dymkę, papryczkę chili, imbir. Wlej sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
4. Tak przygotowaną kapustę włóż do naczynia kamionkowego, mocno ugnieć i odstaw w chłodne miejsce.
Po tygodniu można już próbować danie.
Kapusta pekińska powinna być posiekana.![]()
Komentarze (0)