Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na solony karmel - idealny do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, gofrów, popcornu czy naleśników na słodko.

Składniki:

cukier 200 g
cukier waniliowy 50 g
woda 50 ml
masło 100 g
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 szczypta
śmietana 30% 200 ml

Porada

Możemy przechowywać ok. 2 tygodnie w lodówce!

Przepis i sposób przygotowania na: SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

- solony karmel łączy w sobie słodki i słony smak

- solony karmel to świetny dodatek do lodów, ciast, deserów i owoców

- domowy karmel, który możesz przechowywać w lodówce nawet 14 dni

- użyj gruboziarnistej soli morskiej lub soli w płatkach

Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy aż zrobi się złoty lukier.

Odstawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojone masło i szczyptę soli.

Stawiamy na ogień i mieszamy aż całość będzie miała gładką konsystencję.

Gotowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 08.06.2015 17:35
Karmel jest pyszny!
Maridka19 08.06.2015 10:59
Super przepis :)
patryska76 08.06.2015 09:25
ciekawa propozycja! i jak zwykle pomysłowe zdjęcie!
ilka01 08.06.2015 08:28
super przepis
Skotka 08.06.2015 07:45
Fajny przepis:)
Anna169Hosz 08.06.2015 07:25
Też często robię...ja lubię jako dodatek do leniwych:)
zabcia117 08.06.2015 07:05
Świetnie wygląda!
Róża1 07.06.2015 22:42
wspaniały pomysł !!!!!!!!!!!!
wwwiolka 07.06.2015 21:52
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak