Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle z solą morską i czarnuszką

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bajgle to świetny pomysł na samodzielne przygotowanie świeżego pieczywa w swoim domu. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, ale również na lunch do pracy czy szkoły. 

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 450 g
woda ciepła 1 szklanka
miodu wielokwiatowego 1 łyżka
drożdże suche 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżka

Roztwór:

woda 1/2 litra
miodu wielokwiatowego 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle z solą morską i czarnuszką

  • bajgle
  • bajgle świeżo upieczone
  • świeże pieczywo 

1. Wodę gotujemy z miodem, sodą i solą.

2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, wodę, miód, mieszamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

3. Następnego dnia ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulki, ugniatamy i wycinamy środki.

4. Tak przygotowane bajgle wkładamy delikatnie do gotującego się roztworu, gotujemy przez minutę i obracamy na drugą stronę na kolejną minutę.

5. Następnie bajgle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy solą morską, czarnuszką i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak