Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle z solą morską i czarnuszką
- bajgle
- bajgle świeżo upieczone
- świeże pieczywo
1. Wodę gotujemy z miodem, sodą i solą.
2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, wodę, miód, mieszamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
3. Następnego dnia ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulki, ugniatamy i wycinamy środki.
4. Tak przygotowane bajgle wkładamy delikatnie do gotującego się roztworu, gotujemy przez minutę i obracamy na drugą stronę na kolejną minutę.
5. Następnie bajgle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy solą morską, czarnuszką i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut.