Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniak
6 szt -
sól
1kg gruboziarnista morska -
cebula
1 szt -
rozmaryn świeży
1 pęczek -
białko
1 szt -
woda
100 ml -
boczek
3 plastry -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej
Kroki postępowania
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą (nie obierać);
2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku, kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;
2. Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;
3. Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn, pieprz.
4. Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;
5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miękkie. Oczyścić z soli ziemniaki i podawać.
PS. Ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni;
PS. Najlepsze do tego przepisu są gałązki świeżego rozmarynu; jeśli jednak nie masz go w domu użyj suszonego.![]()
Komentarze (29)
Załaduj więcej komentarzy (19)