Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, niezwykle aromatyczne ziemniaczki pieczone w soli morskiej gruboziarnistej. Pieczenie w soli zatrzymuje wilgoć i aromaty w produkcie - to super sposób na pieczenie ryb i warzyw!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    6 szt
  • sól

    1kg gruboziarnista morska
  • cebula

    1 szt
  • rozmaryn świeży

    1 pęczek
  • białko

    1 szt
  • woda

    100 ml
  • boczek

    3 plastry
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto

1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą (nie obierać);

2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku, kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;

Krok 2 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto

2. Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;

Krok 3 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto

3. Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn, pieprz.

Krok 4 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto

4. Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;

5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miękkie. Oczyścić z soli ziemniaki i podawać.

PS. Ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni;

Krok 5 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto
Podawać gorące! Smacznego!
IwonaDD
PS. Najlepsze do tego przepisu są gałązki świeżego rozmarynu; jeśli jednak nie masz go w domu użyj suszonego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 27.10.2013 13:29
ciekawy pomysł:-)
Klausia 26.10.2013 09:09
to szkoda trochę :D
IwonaDD 25.10.2013 19:15
wyrzucam, robi się twarda jak kamień
Klausia 25.10.2013 14:11
Wspaniałe :) Widziałam kiedyś coś podobnego, wykorzystujesz jakoś później tę sól czy trzeba wyrzucić :( ?
EmciaPichci 20.10.2013 00:32
świetny pomysł :)
agogo2 10.10.2013 22:34
rewelacyjny przepis
Katarzyna59 01.10.2013 21:05
wyglądają zjawiskowo
mysza75 01.10.2013 14:58
Jakie do dobre i pomysłowe w tej soli :-)
caralajna 01.10.2013 07:23
te ziemniaczki wyglądają nieprzyzwoicie smacznie ;)
Łucja 30.09.2013 23:08
ależ bym zjadła :) pycha!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat