Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej
Kroki postępowania
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą (nie obierać);
2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku, kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;
2. Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;
3. Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn, pieprz.
4. Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;
5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miękkie. Oczyścić z soli ziemniaki i podawać.
PS. Ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni;