Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w soli
Podpatrzyłam ten sposób pieczenia kiedyś w Internecie – i wszystkim polecam! Tak przygotowane ziemniaki imitują te prosto z ogniska. Jednocześnie są gotowe do spożycia po pieczeniu razem ze skórką, która jest słona i chrupiąca.
1. Ziemniaki wyszoruj pod wodą. Przełóż do miseczki i zalej wodą.
2. Mąkę wymieszaj z solą. Mikstura ma być dość słona, ale bez przesady. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3. Ziemniaki obtocz dokładnie w mące z solą i ułóż na blaszce do pieczenia.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę. Pod koniec pieczenia wbij w nie nożyk i sprawdź czy już są miękkie. Czas pieczenia może się wahać od 40 minut do 1,5 godziny w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków.
5. Ziemniaki po upieczeniu mają fantastyczną, słoną skórkę i wyglądają jak z ogniska.
6. Ziemniaki rozkrój i nałóż do środka odrobinę bryndzy. Możesz je też posypać szczypiorkiem.