Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Marynowane kolorowe papryki z chili

4.9
(33)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Jak zachować kolory lata? Wystarczy zamknąć je w słoiczku! Przygotujcie przepyszne przetwory z kolorowych papryk, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do obiadu, czy zakąska, którą poczęstujecie gości podczas ich odwiedzin. 

Składniki:

Składniki:

papryki kolorowe
2 kg
papryczka chili
na słoik sztuka
ząbki czosnku pokrojone w plastry
3 ząbki
cebula biała
1 sztuka
cebula czerwona
1 sztuka
woda
2 litry
ocet biały
1 szklanka
cukier
1 szklanka
oliwa
1 szklanka
Sól kamienna do przetworów niejodowana
2 łyżki
Sklep Prymat

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kolorowe papryki z chili

  • 2 x słoik 1 litrowy
  • przetwory z papryk
  • marynowane papryki

1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry.

2. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem oraz doprawiamy według własnego gustu.

3. Paprykę układamy w słoikach na przemian z cebulą, czosnkiem i jedną papryczką chili.

4. Do każdego słoika dodajemy przyprawy według uznania.

5. Tak przygotowane warzywa zalewamy ciepłą zalewą i dodajemy łyżkę oliwy.

6. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 20 do 30 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak