Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kolorowe papryki z chili

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zachować kolory lata? Wystarczy zamknąć je w słoiczku! Przygotujcie przepyszne przetwory z kolorowych papryk, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do obiadu, czy zakąska, którą poczęstujecie gości podczas ich odwiedzin. 

Składniki:

Składniki:

papryki kolorowe 2 kg
papryczka chili na słoik sztuka
ząbki czosnku pokrojone w plastry 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
woda 2 litry
ocet biały 1 szklanka
cukier 1 szklanka
oliwa 1 szklanka
Sól kamienna do przetworów niejodowana 2 łyżki

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kolorowe papryki z chili

  • 2 x słoik 1 litrowy
  • przetwory z papryk
  • marynowane papryki

1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry.

2. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem oraz doprawiamy według własnego gustu.

3. Paprykę układamy w słoikach na przemian z cebulą, czosnkiem i jedną papryczką chili.

4. Do każdego słoika dodajemy przyprawy według uznania.

5. Tak przygotowane warzywa zalewamy ciepłą zalewą i dodajemy łyżkę oliwy.

6. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 20 do 30 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak