Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w solance

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie musisz kupować matjasów. Z tym przepisem zrobisz własne śledzie w solance. Dodasz tyle soli, ile lubisz.

Składniki:

płaty śledziowe 1,5 kg świeże
woda 1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 40-50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w solance

1. Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól - pozostawić do ostygnięcia.

2. Filety ze świeżych śledzi obrać ze skóry, opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i ułożyć w słoikach.

3. Kiedy solanka ostygnie - zalać nią śledzie, wytrzeć brzegi słoików i zakręcić pokrywkami.

4. Odstawić na kilka dni do lodówki.

5. Zasolone w ten sposób śledzie są łudząco podobne do kupnych filetów a la matjas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 23.11.2012 23:42
Tym sposobem spokojnie można solić inne ryby, ale muszą być super świeże
Habibi 17.11.2012 19:29
choćby po to, aby zagospodarować nadmiar ...
Henryka2 17.11.2012 18:48
Można, tylko po co?
gosia561 17.11.2012 14:33
smakowite
Adamorek 17.11.2012 13:57
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak