Jak solić potrawy?

06.06.2018 14:30
Jak solić potrawy?

Sól w kuchni może być naszym sprzymierzeńcem, ale niekiedy zdarza się że jej nadmiar potrafi zniszczyć cały smak i efekt końcowy dania. Czy przesolona potrawa musi od razu trafić do kosza czy może jednak warto podjąć akcję – reanimację i uratować ją przed wyrzuceniem do kosza? Wybierzcie tę drugą opcję i sięgnijcie po porady, które zaoszczędzą Wam nerwów i czasu na przygotowywanie dania na nowo!

Sól jest najczęstszą przyprawą po którą sięgamy doprawiając danie. Ważne jest by jej ilość była odpowiednio wyważona, tak by danie było odpowiednio słone i smakowało każdemu. Zdarzyło Wam się nieraz zamówić w restauracji danie, które było nieposolone? To bardzo częsta sytuacja, dlatego nic dziwnego, że duet w postaci solniczki i pieprzniczki znajduje się na każdym restauracyjnym stoliku. Każdy ma inne preferencje dotyczące słoności dania – jedni ją uwielbiają, a inni stronią. Restauratorzy i szefowie kuchni powinni przygotować dania, które nie będą przesolone tylko idealnie słone. Często jest to niemożliwe, dlatego dają swoim gościom możliwość ich dosolenia. W tym miejscu pojawia się pytanie, kiedy najlepiej solić mięso: przed smażeniem i pieczeniem czy raczej po?

 

Kiedy najlepiej posolić mięso?

Szefowie kuchni i amatorzy gotowania powinni trzymać się jednej, ogólnej zasady zgodnie z którą mięso powinno się posolić przed obróbką termiczną, szczególnie przed smażeniem i duszeniem. Od tej zasady są również wyjątki, ale o tym w dalszej części artykułu.

Solenie surowego mięsa pozwoli zapobiec nadmiernemu wyciekowi wody, tak by zachwycało swoją soczystością i smakiem. Warto jednak wspomnieć, że zasada ta dotyczy wszystkich mięs oprócz wołowiny i wątróbki, którą należy posolić zaraz po przyrządzeniu.

Solenie mięs pieczonych, duszonych i smażonych

Jeśli chcecie aby mięso pieczone zyskało niepowtarzalnego smaku i soczystości, warto na kilka godzin przed pieczeniem ( ok.3h) natrzeć je solą i wybranymi przyprawami. Przygotowując gulasz, potrawkę, mięsa duszone i smażone,  warto posolić je tuż przed samą obróbką.

 

Co zrobić, gdy przypadkiem przesolimy mięso?

Stało się! Przypadkiem sypnęło się za dużo soli? Spokojnie, to uda się naprawić!

Przesolone pieczone i smażone mięso – do naczynia, w którym się piekło lub na którym smażyło się mięso, wystarczy wlać pół szklanki wytrawnego wina. które wyparuje wraz z solą i wzbogaci danie ciekawym smakiem, a Tobie jego łyk ukoi zdenerwowanie, które wywołała przesolona potrawa 😊  Innym sposobem jest dodanie do pieczonego mięsa cukinii i pomidorów, które nie tylko wchłoną lub jak kto woli wyciągną sól, ale będą świetnym dodatkiem do całego dania.

Przesolone surowe mięso – jeśli przygotowujecie mielone i przechylając solniczkę, wysypała się duża jej zawartość wystarczy spróbować zdjąć jej nadmiar lub dodać większą ilość mięsa. Jeśli nie widzicie ratunku dla nich, to przełóżcie je do nieposolonego sosu lub uformujcie w małe kuleczki i zróbcie z nich potrawkę. Przełożenie do wody lub nieposolonego sosu sprawi, że mięso odda mu nadmiar soli.

 

Kiedy najlepiej posolić zupę?

Zupy goszczą w naszych domach bardzo często, zwłaszcza że prawdziwie polski obiad kojarzy się z dwoma daniami: zupą i daniem głównym. Dobrze doprawione pierwsze danie to zasługa ziół, przypraw – w tym soli. Warto jednak wiedzieć kiedy doprawić zupę solą, tak by wywar był klarowny, a samo danie idealnie słone.

Przy soleniu zupy, warto wziąć pod uwagę fakt, że dodawane do niej składniki w postaci warzyw i innych przypraw również są słone. Posolenie jej na samym początku może skutkować przesolonym efektem końcowym. Morał z tego taki, że idealnym momentem na jej posolenie jest końcówka gotowania. Soląc wtedy, mamy również pewność, że wywar będzie klarowny.

 

Co zrobić kiedy przesolimy zupę?

Przesolona zupa? Nie ma nic gorszego! Jeśli już się stało, zastosujcie jeden z tricków:

- przekrojony na pół ziemniak lub jabłko – należy pamiętać by wyciągnąć je po kilku minutach (ok.10)

- woreczek suchego ryżu i wyciągnijcie go przed jego zagotowaniem – wystarczy dosłownie kilka minut

- skórki czerstwego chleba są znane ze swych właściwości pochłaniających nadmiar soli – na krótko wystarczy wrzucić je do garnka

- śmietana lub maślanka dodana do przesolonej zupy powinna złagodzić smak

 

Jeśli chcecie uniknąć przesolenia dania lub jeśli już to zrobiliście, uratować je – tricki podane w niniejszej poradzie z pewnością pomogą Wam w uzyskaniu pożądanej słoności dań i wydobyciu z nich głębi smaku i aromatu!

Udanego gotowania!

 

Jeśli szukacie soli, która idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania dań - koniecznie sprawdźcie szeroką ofertę asortymentu Prymat, gdzie znajdziecie sole w poręcznych i wygodnych opakowaniach, jak i te o różnej gramaturze, strukturze kolorów -> SOLE PRYMAT 

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat