Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić solankę do mięsa i ryb?

Jak zrobić solankę do mięsa i ryb?

Odpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia sprawi, że będzie ono wyjątkowo aromatyczne, delikatne i kruche. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzi znana od lat w kuchni polskiej- solanka. Jeśli tylko spróbujesz, zobaczysz że to świetny sposób na przyrządzenie mięsa!

Solanka do mięsa - co to takiego?

Solenie mięsa, kiedyś było sposobem na przedłużenie jego trwałości. Dzięki solance mięso staje się soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.

Solanka-co to takiego? To odpowiednio przygotowany roztwór soli i wody, do którego wykorzystane zostały składniki w określonych proporcjach. Do domowej solanki możemy dodać również przyprawy i zioła, tak by wydobyć z peklowanych produktów maksimum smaku.

Solanka - do jakiego mięsa?

W solance możemy przygotować każdy rodzaj mięsa- wieprzowinę, drób, wołowinę, a nawet ryby. Niektóre mięsa, bez moczenia w solance są twarde i łykowate np. baranina czy dziczyzna.

W zależności od wybranego rodzaju mięsa, czas moczenia w solance będzie się różnił. Również dodatki do poszczególnych mięs będą inne. Jakie przyprawy do solanki pasują do konkretnych mięs?

Solanka do mięsa wieprzowego

Przed pieczeniem mięsa wieprzowego, możemy pozostawić go na całą noc w solance. Dzięki moczeniu w roztworze soli, mięso zyska wyjątkowy aromat, a po upieczeniu będzie bardziej soczyste i pełne koloru. Solanka wpłynie również na wydłużenie trwałości mięsa, po upieczeniu będzie dłużej się nadawało do spożycia. Przyprawy jakie doskonale sprawdzą się w przypadku wieprzowiny to majeranek, pikantna papryka, cząber oraz kminek.

Solanka do kurczaka

Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, mięso drobiowe najlepiej zostawić w solance na całą noc. Po wyjęciu z piekarnika mięso będzie kruche i delikatne. Jeśli zależy nam na przygotowaniu mięsa soczystego w środku, ale z chrupiącą skórką, możemy skorzystać z funkcji pary w piekarniku. Mięso drobiowe lubi delikatne przyprawy, świetnie sprawdzą się tutaj zatem zioła prowansalskie, tymianek, oregano czy kumin.

Solanka do ryb

Mięso ryb jest bardzo delikatne, dlatego nie wymaga długiego moczenia w solance.  Wystarczy dosłownie kilka minut w zalewie, by zapobiec wyciekaniu białej pianki z ryby.

Inaczej wygląda natomiast moczenie ryb w procesie przygotowania do domowego wędzenia. W tym przypadku chude ryby moczymy w mniejszej ilości soli przez 6 do 12 godzin, natomiast do tłustych ryb przygotujemy solankę z 80g soli peklowej na 1 litr wody.

Zarówno w przyrządzaniu solanki do pieczenia ryby jak i do wędzenia, świetnie sprawdzą się przyprawy takie jak pieprz, pieprz cytrynowy czy koperek.

Solanka do mięsa - przepis podstawowy

Przepis na solankę jest bardzo prosty, najważniejsze jednak są proporcje. Jakie proporcje powinna mieć idealna solanka do mięsa?

Do przygotowania solanki, na 1 kilogram mięsa potrzebujemy 40 gramów soli peklowej oraz 400 mililitrów wody. Do takiego roztworu możemy dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.

Jak z podanych składników zrobić solankę? W letniej, przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól wraz z przyprawami. Gdy woda będzie całkiem zimna, zalewamy solanką mięso tak, aby całe mięso było w niej zanurzone. Jeśli przygotowujemy mięso na obiad, powinniśmy moczyć go kilka godzin, najlepiej całą noc.

Należy również pamiętać o dokładnym osuszeniu mięsa przed właściwą obróbką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak