Rzodkiewki marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • rzodkiewka

    6 pęczków

marynata

  • woda

    3 szklanki
  • ocet 10 %

    2/3 szklanki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • pieprz

    kilka ziarenek
  • ziele angielskie

    kilka ziarenek
  • kolendra

    kilka ziarenek
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rzodkiewki marynowane foto
Rzodkiewki umyć, odciąć korzeń i część zieloną. Po nakłuwać - można wykałaczką lub urządzeniem do nakłuwania mięsa.
Krok 2 - Rzodkiewki marynowane foto
Wodę zagotować z octem, dodać cukier i sól. Dodać przyprawy.
Krok 3 - Rzodkiewki marynowane foto
Do marynaty wrzucić rzodkiewki. Gotować 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć maksymalnie moc palnika.
Krok 4 - Rzodkiewki marynowane foto
Nie wyłączając palnika, napełniać słoiki rzodkiewką ( do 1 cm od krawędzi słoika) następnie zalać marynatą do 2 mm od krawędzi słoika. Zakręcić słoik zaraz po napełnieniu. Słoików nie pasteryzuje. Z tej porcji starcza na około 3 słoiki 0,5 litra.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 14.05.2015 15:37
O tym nie wiedziałam ,że marynuje się rzodkiewki
Smaczna_B 13.05.2015 16:26
bardzo dobry pomysł na rzodkiewki , jeszcze takich nie robiłam
Jagódka77 03.05.2015 13:00
dla mnie to również nowość, nigdy jeszcze nie jadłam takich rzodkiewek
irenka 30.04.2015 19:37
takich rzodkiewek jeszcze nie jadłam
miodunka 30.04.2015 15:52
Smak nie każdemu odpowiada, ale są super dodatkiem do sałatki
malgosia2661 30.04.2015 14:26
Ale super, zawsze zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem rzodkiewek. Ciekawe jak smakują.
Renataj 30.04.2015 13:19
Marynowałam już rzodkiewki /ale w nieco innej marynacie/ i bardzo nam smakowały.
Wacław 30.04.2015 10:51
ciekawy przepis,ciekawy jetem ich smaku
ben-ka 30.04.2015 09:21
Takich jeszcze nie jadłam....
miszelka 30.04.2015 09:19
To tak jak u mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat