Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Rzodkiewki marynowane

5.0
(219)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli chcecie dłużej cieszyć się smakiem rzodkiewki - koniecznie przygotujcie z niej przetwory. Marynowane rzodkiewki idealnie sprawdzą się, jako przekąska jesienią lub zimą. 

Składniki:

Lista składników

rzodkiewka
6 pęczków

Marynata

woda
3 szklanki
ocet 10 %
2/3 szklanki
olej roślinny
1 łyżka
pieprz
kilka ziarenek
Sklep Prymat
ziele angielskie
kilka ziarenek
Sklep Prymat
kolendra
kilka ziarenek
cukier
5 łyżek
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rzodkiewki marynowane

Kroki postępowania

1

Rzodkiewki umyć, odciąć korzeń i część zieloną. Ponakłuwać - można wykałaczką lub urządzeniem do nakłuwania mięsa. 

Krok 1 - Rzodkiewki marynowane foto
2

Wodę zagotować z octem, olejem, dodać cukier i sól, a następnie przyprawy.

Krok 2 - Rzodkiewki marynowane foto
3
Do marynaty wrzucić rzodkiewki. Gotować 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć maksymalnie moc palnika.
Krok 3 - Rzodkiewki marynowane foto
4

Nie wyłączając palnika, napełniać słoiki rzodkiewką (do 1 cm od krawędzi słoika) następnie zalać marynatą do 2 mm od krawędzi słoika. Zakręcić słoik zaraz po napełnieniu. Słoików nie pasteryzuję. Z tej porcji można przygotować 3 słoiki 0,5 litra.

Krok 4 - Rzodkiewki marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Uska 26.08.2024 15:26
Zrobiłam, jestem ciekawa smaku.
Doradca Smaku 30.08.2024 09:17
Będą pyszne! Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Margo1 14.05.2015 15:37
O tym nie wiedziałam ,że marynuje się rzodkiewki
Smaczna_B 13.05.2015 16:26
bardzo dobry pomysł na rzodkiewki , jeszcze takich nie robiłam
Jagódka77 03.05.2015 13:00
dla mnie to również nowość, nigdy jeszcze nie jadłam takich rzodkiewek
irenka 30.04.2015 19:37
takich rzodkiewek jeszcze nie jadłam
miodunka 30.04.2015 15:52
Smak nie każdemu odpowiada, ale są super dodatkiem do sałatki
malgosia2661 30.04.2015 14:26
Ale super, zawsze zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem rzodkiewek. Ciekawe jak smakują.
Renataj 30.04.2015 13:19
Marynowałam już rzodkiewki /ale w nieco innej marynacie/ i bardzo nam smakowały.
Wacław 30.04.2015 10:51
ciekawy przepis,ciekawy jetem ich smaku
ben-ka 30.04.2015 09:21
Takich jeszcze nie jadłam....
miszelka 30.04.2015 09:19
To tak jak u mnie
AgaS10 30.04.2015 09:11
Ciekawe jak smakują:)
wwwiolka 30.04.2015 09:08
Bardzo fajny przepis.
Franciszek 30.04.2015 09:08
Ciekawy przepis...
pestka 30.04.2015 09:06
też robię podobne rzodkiewki w occie
gosia56 30.04.2015 08:34
super pomysł jeszcze takich nie jadłam
Wafelek2601 30.04.2015 07:46
Ciekawy pomysł
Babeczka35 30.04.2015 07:43
Ciekawy przepis,nigdy nie robiłam,ciekawa jestem jak smakują:)
Alex_M 30.04.2015 07:18
robiłam, nie smakowały nam ;)
Róża1 29.04.2015 23:19
niesamowity pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!! podziwiam szczerze :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak