Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ogórki
2 kg -
roztarte ząbki czosnku
2 sztuki -
Sól kamienna do przetworów niejodowana
2 łyżki -
cukier
1 i 1/2 szklanki -
ocet biały
1 szklanka -
olej rzepakowy
1 szklanka -
papryczka chilli
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Ogórki krokodylki z chili
- do przygotowania "krokodylków" przydadzą się 4 słoiki po 0,5l
- ogórki krokodylki z chili
- przetwory z ogórków
1. Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy w słupki.
2. Tak przygotowane ogórki wkładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pięć godzin.
3. Następnie dodajemy czosnek, chili, mieszamy i zalewamy ciepłym olejem rzepakowym.
4. Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy, aż się rozpuści i zalewamy ogórki.
5. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na dziesięć godzin, aby przeszły wszystkimi smakami.
6. Następnie ogórki wkładamy do słoików i mocno zakręcamy.
Ogórki mogą być obrane, ale nie muszą.![]()
Komentarze (0)