Ogórki krokodylki z chili

Ogórki krokodylki z chili

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Ogórki krokodylki z chili to coraz częściej przygotowywane przetwory z wykorzystaniem ogórków, zaraz obok konserwowych i kiszonych. Swoim kształtem (ogórki podzielone na ćwiartki) przypominają krokodyle, a dodatek papryczki chili nadaje im pikanterii. Wspaniale smakują jedzone prosto ze słoiczka lub jako przekąska do dania głównego. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki

    2 kg
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Sól kamienna do przetworów niejodowana

    2 łyżki
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • ocet biały

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • papryczka chilli

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogórki krokodylki z chili

  • do przygotowania "krokodylków" przydadzą się 4 słoiki po 0,5l 
  • ogórki krokodylki z chili
  • przetwory z ogórków

 

1. Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy w słupki.

2. Tak przygotowane ogórki wkładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pięć godzin.

3. Następnie dodajemy czosnek, chili, mieszamy i zalewamy ciepłym olejem rzepakowym.

4. Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy, aż się rozpuści i zalewamy ogórki.

5. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na dziesięć godzin, aby przeszły wszystkimi smakami.

6. Następnie ogórki wkładamy do słoików i mocno zakręcamy.

 

Doradca Smaku
Ogórki mogą być obrane, ale nie muszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat