Przepis i sposób przygotowania na: Popcornowe szyszki z solonym karmelem
Przygotować solony karmel:
Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Garnuszek ponownie postawić na palnik i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Szyszki:
Popcorn przygotować w kuchence mikrofalowej zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie przesypać do garnka z karmelem i bardzo dokładnie wymieszać.
(Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.)
Po lekkim ostygnięciu z otrzymanej mieszanki uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kule.
Całość odstawić (najlepiej do lodówki) do momentu zastygnięcia karmelu.