Popcornowe szyszki z solonym karmelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szyszki są naprawdę rewelacyjne, a karmel wprost rozpływa się w ustach - nie jest twardy i nie lepi się do rąk. Całość obłędnie pachnie oraz wygląda niezwykle kusząco!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 12 sztuk:

  • popcorn

    1 opakowanie

Solony karmel:

  • cukier

    200 gramów
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • woda

    50 mililitrów
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • masło 82%

    100 gramów
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować solony karmel:
Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Garnuszek ponownie postawić na palnik i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Szyszki:

Popcorn przygotować w kuchence mikrofalowej zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie przesypać do garnka z karmelem i bardzo dokładnie wymieszać.
(Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.)
Po lekkim ostygnięciu z otrzymanej mieszanki uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kule.
Całość odstawić (najlepiej do lodówki) do momentu zastygnięcia karmelu.

Diana Rusiłowicz
(*) U mnie wyszło 12 kulek większych od piłeczki pingpongowej. (**) Popcorn oblepiony karmelem możecie w całości przełożyć do miski. Odklejany po kawałku również świetnie smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:30
Pod mój smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat