Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Około 12 sztuk:
-
popcorn
1 opakowanie
Solony karmel:
-
cukier
200 gramów -
cukier wanilinowy
2 opakowania -
woda
50 mililitrów -
śmietanka 36%
200 mililitrów -
masło 82%
100 gramów -
sól
0.5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Popcornowe szyszki z solonym karmelem
Przygotować solony karmel:
Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Garnuszek ponownie postawić na palnik i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Szyszki:
Popcorn przygotować w kuchence mikrofalowej zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie przesypać do garnka z karmelem i bardzo dokładnie wymieszać.
(Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.)
Po lekkim ostygnięciu z otrzymanej mieszanki uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kule.
Całość odstawić (najlepiej do lodówki) do momentu zastygnięcia karmelu.
(*) U mnie wyszło 12 kulek większych od piłeczki pingpongowej. (**) Popcorn oblepiony karmelem możecie w całości przełożyć do miski. Odklejany po kawałku również świetnie smakuje.
Komentarze (1)