Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak faszerowany warzywami natarty solą pieczony w śmietance

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szczupak 1,20 kg

Farsz

filet z dowolnej ryby 50 dag
marchewka 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
por kawałek
natka pietruszki pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

śmietana 30% 1/2 szklanki
sól gruboziarnista do posypania
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany warzywami natarty solą pieczony w śmietance

Kroki postępowania

1
Rybę po wypatroszeniu zostawiamy w całości, nacieramy pieprzem cytrynowym, zwykłą solą oraz przyprawą do ryby.
Krok 1 - Szczupak faszerowany warzywami  natarty solą pieczony w śmietance foto
2
Farsz: Rybę rozmrażamy, mielimy w maszynce do mięsa. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę, por i natkę pietruszki drobniutko siekamy,
Krok 2 - Szczupak faszerowany warzywami  natarty solą pieczony w śmietance foto
3
łączymy wszytko razem, dodajemy bułkę tartą oraz kaszę mannę, wlewamy sok z cytryny wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Szczupak faszerowany warzywami  natarty solą pieczony w śmietance foto
4
Powstałą masą wypełnić środek ryby, mięso zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wierzch gruboziarnistą solą himalajską. Piec godzinę w temp 180*c, w trakcie pieczenia polewać kilkakrotnie śmietanką dzięki temu ryba nabierze delikatności. Podawać na półmisku pokrojoną w dzwonki.
Krok 4 - Szczupak faszerowany warzywami  natarty solą pieczony w śmietance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.11.2015 18:53
wygląda ciekawie
GOSIA18 23.10.2015 14:40
Pięknie się prezentuje
Barbara777 23.10.2015 13:54
rewelacyjny przepis
berys18 23.10.2015 08:02
wspaniały szczupak
Janina 22.10.2015 22:48
Pyszności;)
wwwiolka 22.10.2015 22:26
Bardzo fajny przepis.
cukiereczek 22.10.2015 17:38
idealne danie na świąteczny obiad
norweska20 22.10.2015 16:46
rybka cud miód....kusi na sam widok
joannaa24 22.10.2015 16:36
Ekstra, wyobrażam sobie, że też super smakuje :)
Alex_M 22.10.2015 15:06
fajna rybka
Agnieszka-87-25 22.10.2015 14:53
lubię takie ryby
Maridka19 22.10.2015 14:31
Super smaczna rybka :)
Ewkani 22.10.2015 13:47
Akurat mam ochotę na rybkę, świetny przepis
Aannkaa82 22.10.2015 13:34
Wyglada smakowicie :)
aginaa 22.10.2015 13:27
ale pięknie wygląda
Benita 22.10.2015 13:06
Bardzo apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak