Kurczak pieczony na soli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Kurczak (cały )

    1,5 kg

Dodatkowo

  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • curry

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

Ponadto

  • sól

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
(Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)
Diana Rusiłowicz
Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 12:38
dobre mieso.
wyattearp 10.01.2018 07:49
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat