Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i solą morską
- Focaccia
- Focaccia z ziołami
- Włoskie pieczywo
- Focaccia z rozmarynem
1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia.
2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy rozczyn, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, czosnek, rozmaryn suszony i oregano suszone łączymy z oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy palcami okrągły placek.
5. Na cieście układamy ziemniaki pokrojone w cienkie paseczki, całość skrapiamy aromatyczną oliwą z czosnkiem i przyprawami.
6. Tak przygotowany placek posypujemy solą morską. Pieczemy około 25 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.