Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i solą morską

Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i solą morską

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Focaccia z ziemniakami to urozmaicenie tradycyjnej foccacci o ten doskonale znany w polskiej kuchni dodatek. Pieczywo to jest niezwykle aromatyczne dzięki dodatkowi przypraw i poleca się jego jedzenie z dodatkiem oliwy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    700 g
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól kamienna spożywcza jodowana

    szczypta
  • roztarte ząbki czosnku

    3 ząbki
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • rozmaryn świeży

    kilka gałązek
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki ugotowane

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i solą morską

  • Focaccia
  • Focaccia z ziołami
  • Włoskie pieczywo
  • Focaccia z rozmarynem 

1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia. 

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy rozczyn, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.

3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, czosnek, rozmaryn suszony i oregano suszone łączymy z oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy palcami okrągły placek.

5. Na cieście układamy ziemniaki pokrojone w cienkie paseczki, całość skrapiamy aromatyczną oliwą z czosnkiem i przyprawami.

6. Tak przygotowany placek posypujemy solą morską. Pieczemy około 25 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat