Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka pszenna
700 g -
woda
300 ml -
drożdże świeże
30 g -
cukier
1 łyżeczka -
Sól kamienna spożywcza jodowana
szczypta -
roztarte ząbki czosnku
3 ząbki -
oliwa
1/2 szklanki -
rozmaryn świeży
kilka gałązek -
Oregano suszone Prymat
1 łyżka -
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 łyżeczka -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
ziemniaki ugotowane
2-3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i solą morską
- Focaccia
- Focaccia z ziołami
- Włoskie pieczywo
- Focaccia z rozmarynem
1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia.
2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy rozczyn, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, czosnek, rozmaryn suszony i oregano suszone łączymy z oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy palcami okrągły placek.
5. Na cieście układamy ziemniaki pokrojone w cienkie paseczki, całość skrapiamy aromatyczną oliwą z czosnkiem i przyprawami.
6. Tak przygotowany placek posypujemy solą morską. Pieczemy około 25 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.
Komentarze (0)