Karkówka peklowana z piekarnika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka wieprzowa

    1,5 kg

Zalewa

  • woda

    2 litry
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 szt
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    4-5 ząbki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    8-10 dag

Pozostałe

  • czosnek

    2 ząbki
  • kminek

    1-2 łyżeczki
  • papryka mielona

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Do garnka z wodą wsypać ziarenka pieprzu, angielskie ziele, kolendrę, liście laurowe i zagotować. Następnie dodać sól, pieprz cytrynowe i pokrojone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić.
Krok 2 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Umyte mięso w kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków.
Krok 3 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Do zimnej solanki włożyć mięso na 4-5 dni obracając je 2 razy w ciągu doby.
Krok 4 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Przed pieczeniem mięso wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką.
Krok 5 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6 - Karkówka peklowana z piekarnika  foto
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 26.06.2017 10:17
apetyczne mięsko,mniam :-)
ben-ka 26.06.2017 10:10
Jakie to musi być smaczne !
JulkaTomeczek 26.06.2017 09:44
Super wędlinka na kanapki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat