Focaccia z solą morską

Focaccia z solą morską

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Focaccia z solą gruboziarnistą i aromatycznymi ziołami, to przepyszna włoska przekąska. We Włoszech, ciasto focacciowe często stanowi podstawę pizzy, dlatego jest tak pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na włoską focaccię. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    700 g
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól kamienna spożywcza jodowana

    szczypta
  • roztarte ząbki czosnku

    3 ząbki
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Focaccia z solą morską

  • Focaccia
  • Focaccia z ziołami
  • Włoskie pieczywo

1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia. 

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy rozczyn, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.

3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, czosnek, rozmaryn suszony i oregano suszone łączymy z oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy palcami okrągły placek. Na cieście robimy małe zagłębienia (uważamy jednak, by nie przedziurawić go palcami), całość skrapiamy aromatyczną oliwą z czosnkiem i przyprawami.

5. Tak przygotowany placek posypujemy solą morską. Pieczemy około 25 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat