Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze przepisy na rosół i bulion

DS_ROSÓŁ_2023_1300x508

Rosół to ulubiona niedzielna zupa. Jak zrobić rosół? To zasadne pytanie – rosół jest dobry na wszystko! Intensywny w smaku i aromatyczny jest wzmacniającą, pyszną zupą, którą niemalże co tydzień przygotowuje się w naszych domach. Tu znajdziesz dobry przepis na rosół drobiowy i rosół z kury, którego łagodny smak uwielbiają dzieci. Szczególnie polecamy przepis na rosół na skrzydełkach. Rosół drobiowo-wołowy ma znacznie bardziej złożone nuty smakowe – jest intensywniejszy i bardziej aromatyczny. Rosół z kaczki ma ciemniejszą barwę i lekko słodkawy smak.

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół wołowo-drobiowy, rosół z perliczki oraz rosół bez mięsa, czyli jego wegetariańską wersję. 

 

Chcecie mieć wszystkie przepisy na rosoły i buliony w jednym miejscu?

POBIERZCIE DARMOWY E-BOOK. KLIKNIJCIE W BANER Z E-BOOKIEM LUB WEJDŹCIE W LINK

>>>> DARMOWY E-BOOK <<<<<

E-book_ROSÓŁ_1300x508

Przepisy na rosół drobiowy

Rosół wołowy i wołowo-drobiowy

Rosół - bulion warzywny bez mięsa

ROSÓŁ ORIENTALNY - RAMEN I ZUPA PHO

dodatki do rosołu

Do przygotowania rosołu niezbędne są warzywa – marchew, pietruszka, seler, opalona cebula. Aby rosół miał piękny aromat dodajemy zioła – natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz przyprawy – ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Dla zwolenników zup wegetariańskich polecamy wywar wegetariański, którego smak podkręcamy suszonymi grzybami i przyprawami korzennymi – korą cynamonu i goździkami. Dobrym trikiem jest dodanie mieszanki do rosołu bez dodatku soli, w której znajdziecie suszone warzywa i przyprawy, podkreślające smak tradycyjnego rosołu.

Nie ma jednego przepisu na rosół. Mimo, że w naszych domach zupa ta gości często i gospodynie przygotowują go z podobnych składników, to jednak smak i aromat rosołu zawsze różni się od siebie. Różnica może wynikać z tego, na bazie jakiego mięsa bulion został przyrządzony. Najczęściej przygotowywanym rosołem jest ten drobiowy, np. z wiejskiej kury. Niezwykle ciekawy w smaku jest rosół wołowy, czy rosół z pręgi i szpondra wołowego.

Rosół popularny jest nie tylko w Polsce. Ta rozgrzewająca zupa pod innymi nazwami znana jest na całym Świecie. W Azji bardzo popularna jest Zupa Pho, Ramen, czy azjatycki rosół. W Szkocji znany jest również rosół szkocki, bazujący na mięsie z jagnięciny,

Ramen to odmiana rosołu - długo gotowanej zupy na mięsie lub warzywach i grzybach. Ramen wegetariański najlepiej zrobić gotując upieczone warzywa z dodatkiem grzybów i przypraw orientalnych. 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak