Najlepsze przepisy na rosół i bulion

ROSÓŁ_1300x508

Rosół to ulubiona niedzielna zupa. Jak zrobić rosół? To zasadne pytanie – rosół jest dobry na wszystko. Intensywny w smaku, aromatyczny jest wzmacniającą, pyszną zupą. Tu znajdziesz dobry przepis na rosół drobiowy i rosół z kury, którego łagodny smak uwielbiają dzieci. Szczególnie polecamy przepis na rosół na skrzydełkach. Rosół drobiowo-wołowy ma znacznie bardziej złożone nuty smakowe – jest intensywniejszy i bardziej aromatyczny. Rosół z kaczki ma ciemniejszą barwę i lekko słodkawy smak.

 

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół wołowo-drobiowy, rosół z perliczki oraz rosół bez mięsa, czyli jego wegetariańską wersję. 

Przepisy na rosół drobiowy

Rosół wołowy i wołowo-drobiowy

Rosół - bulion warzywny bez mięsa

ROSÓŁ ORIENTALNY - RAMEN I ZUPA PHO

dodatki do rosołu

Do przygotowania rosołu niezbędne są warzywa – marchew, pietruszka, seler, opalona cebula. Aby rosół miał piękny aromat  dodajemy zioła – natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz przyprawy – ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Dla zwolenników zup wegetariańskich polecamy wywar wegetariański, którego smak podkręcamy suszonymi grzybami i przyprawami korzennymi – korą cynamonu i goździkami. Dobrym trikiem jest dodanie mieszanki do rosołu bez dodatku soli, w której znajdziecie suszone warzywa i przyprawy, które jeszcze bardziej wzmocnią smak tradycyjnego rosołu.

 

Ramen to odmiana rosołu - długo gotowanej zupy na mięsie lub warzywach i grzybach. Ramen wegetariański najlepiej zrobić gotując upieczone warzywa z dodatkiem grzybów i przypraw orientalnych. 

 

 

prymat