Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi z pulpecikami
Rosół z gęsi z dodatkiem pulpecików z wątróbki. Pulpeciki z wątróbki to zapomniany, ale jakże pyszny dodatek do rosołu. Rosół z gęsi podajemy z pokrojonymi warzywami i pulpecikami z dodatkiem natki pietruszki.
Pulpeciki z wątróbką:
Umyj wątróbkę i usuń z niej błony, drobno posiekaj. Dodaj jajko, podsmażony wcześniej czosnek, miękkie masło, sól i zioła. Zmieszaj wszystko z bułką tartą i usmaż na patelni. Ostudź i odstaw do lodówki na półtorej godziny do zgęstnienia. Następnie nawilżonymi dłońmi uformuj kulki. Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowane pulpeciki powinny wypłynąć. Wyjmij jeden i przekrój, żeby sprawdzić, czy jest ugotowany. Gotowe włóż do zimnej wody.
Rosół:
Oczyść i umyj dokładnie gęś. Zalej ją przynajmniej 3 litrami zimnej wody – tak żeby mięso było całkowicie zanurzone. Rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj warzywa oraz przyprawy. Pozwól, żeby rosół powoli się gotował bez przykrywki przez około 2 godziny. Ściągaj sukcesywnie pojawiającą się z wywaru pianę.
Po dwóch godzinach gotowania przelej rosół przez sitko do innego naczynia. Pokrój warzywa i mięso z rosołu na małe kawałki.
Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do przecedzonej zupy i całość gotuj przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj odcedzone wcześniej mięso i warzywa do gęstej zupy. Przypraw całość mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę.
Pulpeciki zalewamy gorącym rosołem i posypujemy całość pietruszką.