Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gęsi z pulpecikami

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rosół z gęsi z tradycyjnym dodatkiem w formie pulpecików z wątróbki. Przepyszna zupa, idealna na niedzielny lub uroczysty obiad.

Składniki:

Zupa

gęś 1 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 2 szt.
seler 1 szt. (mały)
cebula 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
mąka 3 łyżki (przesiana)
masło 3 łyżki
śmietana 100 ml

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Pulpeciki z wątróbką:

wątróbka gęsia 1 szt.
jajko 1 szt.
czosnek 1 ząbek
masło 50 g (miękkie)
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do rosołu Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi z pulpecikami

Rosół z gęsi z dodatkiem pulpecików z wątróbki. Pulpeciki z wątróbki to zapomniany, ale jakże pyszny dodatek do rosołu. Rosół z gęsi podajemy z pokrojonymi warzywami i pulpecikami z dodatkiem natki pietruszki.

Pulpeciki z wątróbką:
Umyj wątróbkę i usuń z niej błony, drobno posiekaj. Dodaj jajko, podsmażony wcześniej czosnek, miękkie masło, sól i zioła. Zmieszaj wszystko z bułką tartą i usmaż na patelni. Ostudź i odstaw do lodówki na półtorej godziny do zgęstnienia. Następnie nawilżonymi dłońmi uformuj kulki. Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowane pulpeciki powinny wypłynąć. Wyjmij jeden i przekrój, żeby sprawdzić, czy jest ugotowany. Gotowe włóż do zimnej wody.

Rosół:
Oczyść i umyj dokładnie gęś. Zalej ją przynajmniej 3 litrami zimnej wody – tak żeby mięso było całkowicie zanurzone. Rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj warzywa oraz przyprawy. Pozwól, żeby rosół powoli się gotował bez przykrywki przez około 2 godziny. Ściągaj sukcesywnie pojawiającą się z wywaru pianę.

Po dwóch godzinach gotowania przelej rosół przez sitko do innego naczynia. Pokrój warzywa i mięso z rosołu na małe kawałki.
Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do przecedzonej zupy i całość gotuj przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj odcedzone wcześniej mięso i warzywa do gęstej zupy. Przypraw całość mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę.

Pulpeciki zalewamy gorącym rosołem i posypujemy całość pietruszką.

Gęś jest idealnym wkładem do rosołu. Warto spróbować takiej wersji popularnej w Polsce zupy i przekonać się na własnych kubkach smakowych. Przepis na rosół z gęsi sprawdzi się na każdy niedzielny obiad, nie tylko w tradycyjnym domu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:11
Z samej gęsi rosołu dawno nie gotowałam, dawno temu miałam wiejską gęś i pamiętam, że był, to bardzo tłusty rosół.
Bożena Matuszczyk 31.01.2018 22:06
Smakowity i kuszący rosołek. Ale sobie smaku narobiłam.;)
bietka 31.01.2018 16:09
Wygląda bardzo apetycznie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak