Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na smaczne dania

01.09.2022 13:59
Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysły na smaczne dania

Tradycyjny, domowy rosół powstaje na bazie dobrej jakości mięsa drobiowego lub wołowego. Wiele osób kupuje je tylko w celu przygotowania zupy, a po zjedzeniu rosołu, właściwie nie wie, co zrobić z pozostałym mięsem. Nie musimy go wcale wyrzucać! Mięso z rosołu to bowiem idealna baza dla wielu potraw oraz świetny sposób na wcielenie w życie zasad kuchni zero waste. Sprawdźmy, co można zrobić z mięsa z rosołu, aby pysznie zjeść także w kolejnych dniach!

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Dodaj je do zupy!


Mięso, na którego bazie przygotowujemy rosół, nadaje zupie wyrazistego smaku drobiowego lub wołowego, w zależności od tego, po jakie mięso sięgniemy. Przygotowując rosół na dobrej jakości mięsie, możemy wykorzystać pełnię jego potencjału już na etapie jedzenia zupy. Rosół świetnie smakuje bowiem nie tylko z dodatkiem samych warzyw, ale także z rozdrobnionym mięsem, na którym został ugotowany.

Aby stworzyć pożywną i treściwą zupę, która świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, wystarczy wyjąć mięso z rosołu po jego ugotowaniu, lekko je przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Następnie umieszczamy je z powrotem w garnku lub układamy bezpośrednio na talerzach domowników i zalewamy aromatycznym rosołem. Takie danie świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą, pożywną kolację. Rosół z mięsem możemy także z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy i podgrzać w mikrofali podczas lunchu.

Co zrobić z mięsa z rosołu? Propozycje w duchu zero waste


Oprócz serwowania mięsa z rosołu w zupie, możemy z powodzeniem wykorzystać je także do stworzenia wielu innych, samodzielnych dań. Dzięki temu żaden składnik nie będzie się marnował, a my będziemy mieli gotową bazę pod potrawy w kolejnych dniach. Jeśli preferujemy czysty rosół z makaronem i warzywami, mięso należy po ugotowaniu zupy wyjąć, a po przestudzeniu umieścić w lodówce. Następnie będziemy mogli wykorzystać je do różnych celów.

Jednym z najprostszych dań, które możemy przygotować na bazie mięsa z rosołu, jest jego obsmażenie na patelni. Do tego celu najlepiej sprawdzi się drób – skrzydełka, udka i podudzia, na których ugotowaliśmy rosół. Wystarczy doprawić je do smaku aromatycznymi ziołami i obsmażyć z każdej strony na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Podsmażone mięso idealnie odnajdzie się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i dowolnej surówki.

Jak wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania innych, mniej oczywistych dań?


Mięso z rosołu możemy także z powodzeniem wykorzystać w bardziej oryginalny sposób. Resztki z niedzielnego obiadu idealnie sprawdzą się na farsz do pierogów. Pierogi z mięsem to tradycyjne polskie danie, które szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą. Do ich przygotowania możemy użyć zarówno specjalnie zakupionego w tym celu mięsa, jak i wykorzystać mięso z rosołu, które już mamy w lodówce.

Mięso z rosołu może stanowić także świetną bazę dla potraw o orientalnym charakterze. Na jego bazie przygotujemy bowiem aromatyczne danie – kurczak garam masala, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkich miłośników kuchni bliskiego wschodu. To aromatyczne danie, w którym oprócz samego kurczaka z rosołu, wykorzystamy także pochodzące z niego warzywa. Dzięki temu nic się nie zmarnuje!

Resztki z rosołu możemy wykorzystać także w celu przygotowania smakowitej zapiekanki w duchu zero waste. Do jej wykonania wykorzystamy mięso i warzywa z rosołu, a dodatek innych składników sprawi, że uzyskamy zupełnie nowe, smaczne i pożywne danie. Zapiekanka z mięsem i warzywami to idealna propozycja na poniedziałkowy obiad dla całej rodziny, który przygotujemy na bazie resztek z niedzielnego rosołu.

Ciekawym pomysłem, dzięki któremu nie będziemy mieli już problemu, co zrobić z mięsa z rosołu, jest przygotowanie na jego bazie… kolejnej zupy. Propozycja, którą zdecydowanie warto wypróbować, to solianka wg Piotra Ogińskiego. Jest to pyszna, gęsta i aromatyczna zupa, która bazuje na mięsie z rosołu, kapuście, ogórkach kiszonych oraz warzywach. Dodatek śmietany podkreśla jej kwaskowaty smak oraz sprawia, że zupa smakuje naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto wiec wypróbować ten przepis i przy okazji właściwie wykorzystać mięso z rosołu!

Udostepnij:

Komentarze (0)

Powiązane przepisy

prymat