Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Rosół wołowy z kołdunami i lubczykiem

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół wołowy z kołdunami i lubczykiem to bardzo treściwa zupa dla całej rodziny. Syci i doskonale rozgrzewa, szczególnie w jesienne i zimowe dni.

Składniki:

Składniki do rosołu wołowego

pręga wołowa
½ kilograma
szponder wołowy
½ kilograma
włoszczyzna
1 pęczek
cebula
½ sztuki
czosnek w łupinach
3 ząbki
lubczyk świeży
1 pęczek
woda
3 litry
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Farsz do kołdunów

antrykot wołowy
½ kilograma
łój wołowy zmielony
100 gramów
jajko
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
rosół wołowy
½ szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Ciasto do kołdunów

mąka
½ kilograma
jajko
1 sztuka
woda letnia
1 szklanka
olej rzepakowy
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy z kołdunami i lubczykiem

Dowiedz się jak przygotować aromatyczny rosół wołowy z lubczykiem i kołdunami - tradycyjnymi pierogami nadziewanymi mięsem z antrykotu wołowego lub karkówki jagnięcej oraz zmielonym łojem wołowym.  

Przepis podzielony jest na 2 części; jak przygotować rosół wołowy z lubczykiem oraz jak zrobić farsz oraz ciasto do kołdunów. Polecam, aby zająć się lepieniem kołdunów już podczas gotowania rosołu wołowego.

Z podanych składników powinno wyjść około 20 kołdunów. 

 

Przygotowanie rosołu wołowego z lubczykiem:

1. Umyte kawałki mięsa włożyć do garnka i gotować przez około jedną godzinę.

2. Połówkę cebuli pokroić w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i uprażyć na patelni.

3. Podczas gotowania mięsa zebrać łyżką cedzakową szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować jeszcze przez około 2 godziny na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z ognia.

4. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.

5. Na talerz nałożyć kołduny, plasterki marchewki, posypać lubczykiem i zalać gorącym rosołem.

---

Przygotowanie kołdunów do rosołu wołowego: 

1. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, czosnek, majeranek, rosół, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie farsz włożyć do lodówki i przygotować ciasto.

2. Do przesianej mąki dodawać jajko, stopniowo wodę, sól i zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 min.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać małe koła (średnica 4 cm).

4. Na środek każdego kółka z ciasta nałożyć schłodzony farsz, przykryć drugim kółkiem ciasta, dokładnie skleić brzegi, formując kołduny.

Tak przygotowane kołduny gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch (przez około 5 minut).

 

Przygotowanie w całości rosołu wołowego z lubczykiem oraz kołdunów, może zająć około 3,5 godziny lub więcej. Czas jest zależny m.in. od liczby pomagierów :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak