Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy z kołdunami i lubczykiem
Dowiedz się jak przygotować aromatyczny rosół wołowy z lubczykiem i kołdunami - tradycyjnymi pierogami nadziewanymi mięsem z antrykotu wołowego lub karkówki jagnięcej oraz zmielonym łojem wołowym.
Przepis podzielony jest na 2 części; jak przygotować rosół wołowy z lubczykiem oraz jak zrobić farsz oraz ciasto do kołdunów. Polecam, aby zająć się lepieniem kołdunów już podczas gotowania rosołu wołowego.
Z podanych składników powinno wyjść około 20 kołdunów.
Przygotowanie rosołu wołowego z lubczykiem:
1. Umyte kawałki mięsa włożyć do garnka i gotować przez około jedną godzinę.
2. Połówkę cebuli pokroić w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i uprażyć na patelni.
3. Podczas gotowania mięsa zebrać łyżką cedzakową szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować jeszcze przez około 2 godziny na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z ognia.
4. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.
5. Na talerz nałożyć kołduny, plasterki marchewki, posypać lubczykiem i zalać gorącym rosołem.
---
Przygotowanie kołdunów do rosołu wołowego:
1. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, czosnek, majeranek, rosół, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie farsz włożyć do lodówki i przygotować ciasto.
2. Do przesianej mąki dodawać jajko, stopniowo wodę, sól i zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 min.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać małe koła (średnica 4 cm).
4. Na środek każdego kółka z ciasta nałożyć schłodzony farsz, przykryć drugim kółkiem ciasta, dokładnie skleić brzegi, formując kołduny.
Tak przygotowane kołduny gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch (przez około 5 minut).