Przepis i sposób przygotowania na: ROSÓŁ KURCZAK & KACZKA
Rosół z kurczaka i kaczki ma łagodny smak. Długo gotowany rosół drobiowy z makaronem jest świetny dla dzieci. Nie zapomnijcie o świeżych ziołach, które nadają tej tradycyjnej zupie wyjątkowy aromat.
1. Do garnka wlać 3 litry zimnej wody, włożyć umyte skrzydełka oraz porcję rosołową z kaczki, całość na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i bardzo dokładnie zebrać szumowiny.
2. Teraz dodać obrane i oczyszczone warzywa (marchew, pietruszkę, por, seler, kapustę) oraz gałązki lubczyku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę obrać przekroić na pół i przypiec na suchej patelni dodać do rosołu.
3. Gotować na bardzo małym ogniu tak aby płyn tylko mrugał, bez przykrycia około 1,5 godziny. Na końcu doprawić rosół solą do smaku, wyjąć ugotowane warzywa.
4. Rosół podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem kawałków pokrojonej marchewki, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego.