Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wietnamska zupa pho

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na wietnamską zupę pho. Rozgrzewająca, lekko pikantna, z kawałkami wołowiny i makaronem ryżowym. Orientalne nuty nadają jej przyprawy - imbir, anyż, cynamon, kardamon, gożdziki.

Składniki:

kości wołowe 2 kg (ze szpikiem)
marchew 2
Goździki całe Prymat 10
imbir 40 g
ząbki czosnku 5
cebula 2
anyż gwiazdki 4
Cynamon cały Prymat 1
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1
kardamon ziarna 5 sztuk
koper włoski - nasiona 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżka
sos rybny 3 łyżki
sól 4-5 łyżek
polędwica wołowa 200 g
papryczka chilli 1-2
kiełki fasoli mung 300 g
szalotka 2-3
natka kolendry 1 pęczek
limonka 2
makaron ryżowy wstążki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wietnamska zupa pho

1. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (wystarczy by były przykryte wodą), zagotować, wodę wylać. Kości przełożyć do garnka o pojemności przynajmniej 5-6 litrów, zalać 4-5 litrami zimnej wody, dodać obraną marchew i goździki, gotować na bardzo wolnym ogniu. Zbierać szumowiny, ja to robię małym sitkiem.

2. Cebulę nie obieramy, kroimy w grube talarki, czosnek i imbir obieramy i z grubsza siekamy. Kardamon, korę cynamonu, anyż, nasiona kopru włoskiego wkładamy do woreczka i delikatnie kruszymy tłuczkiem do mięsa. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnej tarce. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wrzucamy plastry cebuli, smażymy ją a właściwie przypalamy dosyć mocno. Dorzucamy czosnek, imbir i potłuczone przyprawy, gałkę muszkatołową, prażymy wszystko ze 2-3 minuty. Na sam koniec wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko należy dodać, po 2 godzinach gotowania, do wywaru z kości. Dodajemy również sos rybny i ze 2 łyżki soli. Teraz rosół powinien spędzić na ogniu następne 5 godzin i zredukować się przynajmniej o 1/4.

3. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko (wyłożonym gazą) do czystego garnka. Kości i całą resztę wyrzucamy. Doprawiamy solą.

4. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja mój zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 15 minut. Nie był ani za twardy, ani rozgotowany.

5. Polędwicę wołową najlepiej lekko podmrozić, bo wówczas łatwiej się ją kroi, w cienkie plasterki.

6. Na talerze, na środek nakładać makaron, na niego plasterki surowej, cienko krojonej polędwicy wołowej, zalać gorącym bulionem. Wołowina pod wpływem ciepła ugotuje się, ale będzie bardzo delikatna, miękka i soczysta. Dodać 1-2 plasterki chilli (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych potraw, po krótkim czasie wyciągnij plasterki chilli), listki kolendry, posiekaną szalotkę i kiełki fasoli mung. Skropić sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 03.10.2015 18:21
mniam pycha!
2milutka 03.10.2015 17:32
wspaniale wygląda!
Betina#45 03.10.2015 13:42
wygląda zaskakująco ;) mniam
Motorek 03.10.2015 08:41
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak