Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kluseczkami ugotował Piotr Ogiński

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klasyczny rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluseczkami ugotował Piotr Ogiński w 4. odcinku programu Najlepsza Kuchnia!. Podczas gotowania pomagała mu Dominika Skoczylas. Jest kilka sekretów dobrego rosołu. Jeśli jesteście ciekawi jakie, oglądajcie!

Składniki:

Na rosół:

mięso drobiowo-wołowe ok. 1 kg
włoszczyzna 1 por, 2 marchewki, 1 seler
cebula 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
woda 2 l
sól szczypta
pieprz szczypta

Na kluseczki:

jajko 2 szt.
mąka 2 duże łyż.
Liść lubczyku suszony Prymat 1 mała łyż.
sól szczypta
natka pietruszki szczypta
Przyprawa do rosołu Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kluseczkami ugotował Piotr Ogiński

Rosół:

Opalamy cebulę – bezpośrednio na palniku gazowym lub w naczyniu, bez używania tłuszczu, często obracając. Do naczynia wkładamy przygotowane mięso, dodajemy ziele angielskie. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do naczynia razem z opaloną cebulą, dodajemy 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprz. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową* i doprowadzamy do wrzenia na dużym dopływie ciepła (moment, w którym wyskoczy czerwony guzik na pokrywie). Od tego momentu gotujemy rosół przez 20 minut pod ciśnieniem, po czym wyłączamy dopływ ciepła.

 

Kluseczki:

Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, przyprawiamy liśćmi lubczyku i szczyptą soli, a następnie całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy wodę w naczyniu. Następnie wlewamy tę masę cienkim strumyczkiem do gotującej się, lekko osolonej wody. Kluseczki wyjmujemy cedzakiem po kilku minutach.

Rosół podajemy z lanymi kluseczkami i posypujemy natką pietruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Naczynie do gotowania rosołu (7-litrowe), pokrywa ciśnieniowa Syncro-Clik o średnicy 24 cm Zepter. 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:13
Z takimi kluseczkami, to pyszny rosołek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak