Rosół z kluseczkami ugotował Piotr Ogiński

odc. 5 Najlepsza Kuchnia!

Rosół z kluseczkami ugotował Piotr Ogiński

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Klasyczny rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluseczkami ugotował Piotr Ogiński w 4. odcinku programu Najlepsza Kuchnia!. Podczas gotowania pomagała mu Dominika Skoczylas. Jest kilka sekretów dobrego rosołu. Jeśli jesteście ciekawi jakie, oglądajcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na rosół:

  • mięso drobiowo-wołowe

    ok. 1 kg
  • włoszczyzna

    1 por, 2 marchewki, 1 seler
  • cebula

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    5-6 ziaren
  • liście laurowe

    2-3 szt
  • woda

    2 l
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta

Na kluseczki:

  • jajka

    2 szt
  • mąka

    2 duże łyż.
  • liść lubczyku

    1 mała łyż.
  • sól

    szczypta
  • natka pietruszki

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rosół:

Opalamy cebulę – bezpośrednio na palniku gazowym lub w naczyniu, bez używania tłuszczu, często obracając. Do naczynia wkładamy przygotowane mięso, dodajemy ziele angielskie. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do naczynia razem z opaloną cebulą, dodajemy 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprz. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową* i doprowadzamy do wrzenia na dużym dopływie ciepła (moment, w którym wyskoczy czerwony guzik na pokrywie). Od tego momentu gotujemy rosół przez 20 minut pod ciśnieniem, po czym wyłączamy dopływ ciepła.

 

Kluseczki:

Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, przyprawiamy liśćmi lubczyku i szczyptą soli, a następnie całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy wodę w naczyniu. Następnie wlewamy tę masę cienkim strumyczkiem do gotującej się, lekko osolonej wody. Kluseczki wyjmujemy cedzakiem po kilku minutach.

Rosół podajemy z lanymi kluseczkami i posypujemy natką pietruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Naczynie do gotowania rosołu (7-litrowe), pokrywa ciśnieniowa Syncro-Clik o średnicy 24 cm Zepter. 

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.01.2019 00:13
Z takimi kluseczkami, to pyszny rosołek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat