Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kluseczkami ugotował Piotr Ogiński
Rosół:
Opalamy cebulę – bezpośrednio na palniku gazowym lub w naczyniu, bez używania tłuszczu, często obracając. Do naczynia wkładamy przygotowane mięso, dodajemy ziele angielskie. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do naczynia razem z opaloną cebulą, dodajemy 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprz. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową* i doprowadzamy do wrzenia na dużym dopływie ciepła (moment, w którym wyskoczy czerwony guzik na pokrywie). Od tego momentu gotujemy rosół przez 20 minut pod ciśnieniem, po czym wyłączamy dopływ ciepła.
Kluseczki:
Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, przyprawiamy liśćmi lubczyku i szczyptą soli, a następnie całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy wodę w naczyniu. Następnie wlewamy tę masę cienkim strumyczkiem do gotującej się, lekko osolonej wody. Kluseczki wyjmujemy cedzakiem po kilku minutach.
Rosół podajemy z lanymi kluseczkami i posypujemy natką pietruszki.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Naczynie do gotowania rosołu (7-litrowe), pokrywa ciśnieniowa Syncro-Clik o średnicy 24 cm Zepter.