Rosół drobiowy - kurczak, indyk, kaczka, gołąb

Rosół drobiowy - kurczak, indyk, kaczka, gołąb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    z gołębia
  • skrzydełka kurczaka

    1/2 kg
  • porcja rosołowa

    z kaczki
  • ćwiartki z kurczaka

    2 duże
  • indycza szyjka

    1 duża
  • por

  • marchew

  • seler korzeniowy

  • pietruszka

  • cebula biała

  • lubczyk świeży

  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe

  • pieprz czarny ziarnisty

  • owoc jałowca

  • kminek cały

  • przyprawa uniwersalna

  • przyprawa w płynie

  • makaron

    drobny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie części kurczaka, indyka, gołębia i kaczki dokłądnie umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Nie solić! Dodać oczyszczone warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i niewielką ilość kminku.

Ogrzewać na niewielkim ogniu do zawrzenia, odszumować i gotować 2-3 godziny na minimalnym płomieniu nie dopuszczając do mocnego wrzenia. W razie konieczności ponownie odszumować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku jarzynką, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.

Na końcu odcedzić przez drobne sitko i podawać z ulubionym makaronem.
Habibi
Od wczesnego dzieciństwa jadłam rosołki na gołabkach lub z ich dodatkiem. Małym dzieciom i rekonwalescentom zaleca się taki rosół - podobno ma właściwiści wzmacniające i odżywcze. Polecam każdemu, kto ma dostęp do gołębi, koniecznie z pewnego źródła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

22.04.2017 08:53
Swietny rosół

w mojej kuchni

21.04.2017 20:26
pyszne danie do zjedzenia

jan_mag

21.04.2017 12:09
Super zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat