Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy - kurczak, indyk, kaczka, gołąb
To jest przepis na domowy rosół z kilku rodzajów mięsa drobiowego: kurczaka, indyka, kaczki i gołębia. Ten rosół ma delikatny smak, więc będzie idealny dla dzieci. Obfitość przypraw dodaje mu apetycznego aromatu.
1. Wszystkie części kurczaka, indyka, gołębia i kaczki dokładnie umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Nie solić!
2. Dodać oczyszczone warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i niewielką ilość kminku.
3. Ogrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Odszumować i gotować 2-3 godziny na minimalnym płomieniu nie dopuszczając do mocnego wrzenia. W razie konieczności ponownie odszumować. Pod koniec gotowania doprawić solą, mielonym pieprzem.
4. Na końcu odcedzić przez drobne sitko i podawać z ulubionym makaronem.