Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki z domowym makaronem
Jak smakuje rosół z kaczki?
- ma wyrazisty, lekko słodkawy smak;
- bywa bardziej tłusty od rosołu z kurczaka, stąd jego smak jest cięższy;
- powinien być długo gotowany z dużą ilością warzyw, ziół i przypraw;
Kroki postępowania
Warzywa opłukać, seler, marchewkę obrać, cebulkę opalić nad ogniem.
Dodać oczyszczone mięso, zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu ok. 2-3h.
Podczas gotowania zbierać tłuszcz i szumowiny;
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy rosół przefiltrować, włoszczyznę wyrzucić, mięso wykorzystać w dowolny sposób np. na pasztet, na potrawkę itp.
Jajko roztrzepać widelcem wraz z łyżką wody, szczyptą soli i łyżeczką oliwy(opcjonalnie). Na stolnicę wsypać mąkę.
Rotrzepane jajko wymieszać za pomocą widelca z mąką.
A następnie przejść do ręcznego wyrabiania makaronu (ok. 15 minut).
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 hh do lodówki.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek (ok.2 mm).
Placek przykryć ściereczką i zostawić na 1h do podeschnięcia. Po tym czasie placek przeciąć na pasy o takiej samej szerokości (ok.8-10 cm).
Wycięte pasy ciasta, posypane mąką, kłaść jeden na drugi, a następnie ciąć w cienkie paski.
Gotowy makaron.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku (ok. 2 minuty).
Na talerze kłaść porcje makaronu, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, posiekaną natkę pietruszki i zalewać gorącym rosołem.
Smacznego!