odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Wegetariański ramen z grzybami, odc. 30

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wyrazisty w smaku, bogaty w składniki i gorący ramen wegetariański. To propozycja popularnej azjatyckiej zupy, którą pokochają nie tylko wegetarianie. Z dodatkiem grzybków enoki, portobello, wędzonego tofu i wielu innych pysznych dodatków. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • bulion warzywny

    2 litry
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • jajko ugotowane na miękko

    200 gramów
  • szpinak baby

    150 gramów
  • pasta tamaryndowa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • pieczarki portobello

    1 sztuka
  • grzybki enoki

    50 gramów
  • pasta miso ciemna

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • tofu wędzone

    100 gramów
  • jajko ugotowane na miękko

    1 sztuka
  • limonka

    1/4 sztuki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • czarny sezam

    do dekoracji
  • świeża kolendra

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ugotuj wcześniej 2 litry bulionu warzywnego.

2. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy sos sojowy, liście laurowe, pastę z tamaryndowca i ziele angielskie.

3. Wywaru nie solimy, ponieważ składniki, które dodaliśmy są wystarczająco słone.

4. Pieczarkę portobello kroimy  w plastry, od grzybów enoki odcinamy końcówki, czosnek  i cebulę dymkę siekamy w plasterki.

5. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, marchewkę trzemy na tarce z grubymi oczkami.

6. Na rozgrzanym oleju sezamowym zaczynamy podsmażanie od grzybów portobello, następnie wrzucamy grzyby enoki, czosnek, cebulę dymkę, po chwili czerwoną cebulę.

7. Na koniec wrzucamy marchewkę, całość doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.

8. Do podsmażonych warzyw dolewamy przez sitko bulion warzywny.

9. Makaron ramen gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

10. Przygotowujemy dodatki do ramenu. Limonkę kroimy w ćwiartki, wędzone tofu w większą kostkę, jajko dzielimy na pół i siekamy szczypior.  Liście młodego szpinaku dodajemy do bulionu z warzywami.

Sposób podania:

1. W miseczce, na makaron  nakładamy tofu, cząstki limonki, jajko, na środek posypujemy szczypiorkiem.

2. Nalewamy ramen i nakładamy warzywa z bulionu.

3. Na koniec zupę posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.

Doradca Smaku
Pozostałą część ramenu można zawekować. Do za słonego ramenu można dodać wodę z gotującego się makaronu, która złagodzi smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat