Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Wegetariański ramen z grzybami, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(91)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wyrazisty w smaku, bogaty w składniki i gorący ramen wegetariański. To propozycja popularnej azjatyckiej zupy, którą pokochają nie tylko wegetarianie. Z dodatkiem grzybków enoki, portobello, wędzonego tofu i wielu innych pysznych dodatków. 

Składniki:

bulion warzywny
2 litry
cebula dymka ze szczypiorkiem
3 sztuki
cebula czerwona
1/2 sztuki
szpinak baby
150 gramów
pasta tamaryndowa
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
pieczarki portobello
1 sztuka
grzybki enoki
50 gramów
pasta miso ciemna
1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
olej sezamowy
do smażenia
tofu wędzone
100 gramów
jajko ugotowane na miękko
1 sztuka
limonka
1/4 sztuki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
czarny sezam
do dekoracji
świeża kolendra
do dekoracji
makaron ramen
200 gramów

Porada

Pozostałą część ramenu można zawekować. Do za słonego ramenu można dodać wodę z gotującego się makaronu, która złagodzi smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Wegetariański ramen z grzybami, odc. 30

Ramen zwykle kojarzy się z mocnym, tłustym wywarem z dodatkiem mięsa. Występuje on jednak również w wersji wege, a dokładnie jako wegetariański ramen z grzybami. Jest on równie aromatyczny i treściwy, co jego mięsny odpowiednik. Zawiera w sobie między innymi tofu, warzywa i grzyby enoki. 

1. Ugotuj wcześniej 2 litry bulionu warzywnego.

2. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy sos sojowy, liście laurowe, pastę z tamaryndowca i ziele angielskie.

3. Wywaru nie solimy, ponieważ składniki, które dodaliśmy są wystarczająco słone.

4. Pieczarkę portobello kroimy w plastry, od grzybów enoki odcinamy końcówki, czosnek  i cebulę dymkę siekamy w plasterki.

5. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, marchewkę trzemy na tarce z grubymi oczkami.

6. Na rozgrzanym oleju sezamowym zaczynamy podsmażanie od grzybów portobello, następnie wrzucamy grzyby enoki, czosnek, cebulę dymkę, po chwili czerwoną cebulę.

7. Na koniec wrzucamy marchewkę, całość doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.

8. W osobnej misce mieszamy pastę miso z kilkoma łyżkami bulionu. Tak rozrzedzoną pastę dodajemy do wywaru. 

9. Do podsmażonych warzyw dolewamy przez sitko bulion warzywny.

10. Makaron ramen gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

11. Przygotowujemy dodatki do ramenu. Limonkę kroimy w ćwiartki, wędzone tofu w większą kostkę, jajko dzielimy na pół i siekamy szczypior.  Liście młodego szpinaku dodajemy do bulionu z warzywami.

Sposób podania:

1. W miseczce, na makaron  nakładamy tofu, cząstki limonki, jajko, na środek posypujemy szczypiorkiem.

2. Nalewamy ramen i nakładamy warzywa z bulionu.

3. Na koniec zupę posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.

Taki ramen przypadnie do gustu także ramenowym mięsożercom. Przetestujcie! Jeśli nie powiecie, że jest to wege ramen, najprawdopodobniej sami się nie zorientują. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak