Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Wegetariański ramen z grzybami, odc. 30
Ramen zwykle kojarzy się z mocnym, tłustym wywarem z dodatkiem mięsa. Występuje on jednak również w wersji wege, a dokładnie jako wegetariański ramen z grzybami. Jest on równie aromatyczny i treściwy, co jego mięsny odpowiednik. Zawiera w sobie między innymi tofu, warzywa i grzyby enoki.
1. Ugotuj wcześniej 2 litry bulionu warzywnego.
2. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy sos sojowy, liście laurowe, pastę z tamaryndowca i ziele angielskie.
3. Wywaru nie solimy, ponieważ składniki, które dodaliśmy są wystarczająco słone.
4. Pieczarkę portobello kroimy w plastry, od grzybów enoki odcinamy końcówki, czosnek i cebulę dymkę siekamy w plasterki.
5. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, marchewkę trzemy na tarce z grubymi oczkami.
6. Na rozgrzanym oleju sezamowym zaczynamy podsmażanie od grzybów portobello, następnie wrzucamy grzyby enoki, czosnek, cebulę dymkę, po chwili czerwoną cebulę.
7. Na koniec wrzucamy marchewkę, całość doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
8. W osobnej misce mieszamy pastę miso z kilkoma łyżkami bulionu. Tak rozrzedzoną pastę dodajemy do wywaru.
9. Do podsmażonych warzyw dolewamy przez sitko bulion warzywny.
10. Makaron ramen gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
11. Przygotowujemy dodatki do ramenu. Limonkę kroimy w ćwiartki, wędzone tofu w większą kostkę, jajko dzielimy na pół i siekamy szczypior. Liście młodego szpinaku dodajemy do bulionu z warzywami.
Sposób podania:
1. W miseczce, na makaron nakładamy tofu, cząstki limonki, jajko, na środek posypujemy szczypiorkiem.
2. Nalewamy ramen i nakładamy warzywa z bulionu.
3. Na koniec zupę posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.