Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skrzydełka kurczaka
8 sztuk -
woda zimna
2 litry -
pietruszka
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
selery
1 ćwiartka -
por
0.5 sztuki -
cebula podsmażona
1 sztuka -
kostka rosołowa
1 sztuk -
natka pietruszki
0.5 pęczka -
sól
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
przyprawa uniwersalna Kucharek
2 szczypty
Dodatkowo:
-
makaron nitki
250 gramów
Przepis i sposób przygotowania Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Skrzydełka oczyścić, umyć.
Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.
Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.
Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.
Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku. Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.![]()
Komentarze (2)