Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam dzisiaj pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający idealny na zimowe dni. Z dodatkiem ugotowanego makaronu smakuje wybornie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    8 sztuk
  • woda zimna

    2 litry
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • selery

    1 ćwiartka
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuk
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • makaron nitki

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka oczyścić, umyć.

Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.

Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.

Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.

Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanym makaronem.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku. Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:58
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat