Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam dzisiaj pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający idealny na zimowe dni. Z dodatkiem ugotowanego makaronu smakuje wybornie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    8 sztuk
  • woda zimna

    2 litry
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • selery

    1 ćwiartka
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuk
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • makaron nitki

    250 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Skrzydełka oczyścić, umyć.

Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.

Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.

Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.

Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanym makaronem.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku. Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Smerfetka 14.09.2022 19:49
Super przepis, dziękuję.
gusia1000 20.07.2019 19:58
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat