Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z podrobów drobiowych
Rosół z podrobów drobiowych zaskoczy Cię bogatym smakiem i aromatem, na który wpływ ma obecność rozmaitych gęsich, indyczych lub kurzych składników, włoszczyzna oraz grzyby.
Świetnie smakuje gdy polejemy nim przygotowywany równolegle omlet ze szczypiorkiem.
Przed przygotowaniem rosołu: suszone podgrzybki namoczyć w wodzie przez 4-5 godzin. Nie wylewać wody z moczenia!
1. Umyć kawałki podrobów, pokroić szyję indyka. Włożyć do garnka i gotować około pół godziny.
W tym czasie przyrządzić omlet ze szczypiorkiem.
2. Podczas gotowania zupy zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę, opaloną cebulę, namoczone grzyby z wodą z moczenia, czosnek i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa na wolnym ogniu przez około godzinę.
3. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z gazu. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.
4. Na talerz nałożyć pokrojony w paseczki omlet ze szczypiorkiem, plasterki marchewki, podroby, posiekane grzyby. Posypać natką pietruszki i zalać gorącym rosołem.